5/26/09

"photo hunting"

3 tahun aku kat Maizuru dulu aku rasa tak banyak benda yang aku dapat. Dapat markah elok untuk exam ja.(:p) Rasa menyesal pun ada, menyesal kalau fikir bab duit, bab experience, aku tak betul-betul menghayati keindahan alam ciptaan Tuhan di situ. Dulu, aku selalu mengadu kat Mama, Maizuru boring, Maizuru itu lah, ini lah, bukan tak appreciate, tapi serious bosan gila duduk tengah-tengah gunung, hutan belantara. Balik bilik mengadap laptop, mengadap muka Dibah. Dibah pun sure rasa benda yang sama...so untuk menghilangkan rasa stress kat sini, kami shopping. Shopping. dan Shopping. Kat Maizuru ni, boleh kata macam duduk kat Kuala Nerang, Kedah. Kami nak pakai kenderaan tak boleh. Everyday kami guna basikal or bus ja untuk nak ke mana-mana. Nak ke pekan(ada shopping complex), kena kayuh basikal 30 min. Naik turun bukit, letih btoi. Then kalau nak balik lambat takleh. Ada roll call everyday pukul 9 30 pm. Gila gak ah. dengan keadaan aku yang tak pernah duduk asrama, tiba-tiba kena control balik awai. Bosan btoi.

Mama pernah bagi cadangan kat aku suruh pi "photo hunting" kat area Maizuru, or Kansai. Selama kat Kolej, kalau nak ambil gambar pun, just ambil gambar orang-orang, bukan keadaan kat situ. Ada la, tapi sikit sangat. Kalau tengok gambar pun, banyak gambar huha huha dengan member. Tak mengahayati suasana sangat , in pictures. Aku beli camera lomo pon dah lama...sejak kat Kolej lagi. Tapi berhabuk kat situ ja. Bila dah pindah sini baru semangat sikit nak snap sceneries, or something yang bukan orang.

Photo hunting ni...tak kisah la pakai kamera apa pun aku rasa. Digi cam ka, dslr ka, filem camera ka...it's up to us. For me, kalau kita ada apa-apa event, or berjalan ke mana-mana, baik ambil gambar things that we do, or benda yang ada kaitan dengan event itu. Not just the only our smile, happy faces. Tu aku rasa la. Kalau nak tambah skill-skill tu sendiri punya hal la. Yang penting, just take some shots of surrounding. Try la...tak rugi. And I bet it's fun!

2 comments:

Asfahani said...

betul3.aku pun suka amek gambar tempat yg aku pi instead of amek gambar aku.huhuhu

zhrh said...

hmm aku tak larat nak tangkap gamnbaq bilik aku dah ni
asyik gambaq dinding hijau
tak pon muka aku
hahaha

 

Blog Template by YummyLolly.com