12/11/12

pindah

Salam..

Tiba masanya part yang paling letih, PINDAH!!! Hari Ahad lepas lori pindah datang dan angkut semua barang yang ada di Ipoh dan bawak balik ke USJ. Fuh Fuh. penat macam nak patah pinggang jugak. Yang tinggal di sini hanyalah toto, bantal untuk kami 3 beranak tidur, kipas meja, buai Hannah, baju Hayyan, baju Hannah dan baju Ammi! Dan.....pot air panassss. Itu yang paling penting nak buat susu anak hihi.
 
Semasa kejadian angkut mengangkut
 
Yang paling lawak atau terharu masa orang lori angkut mainan Hayyan. Dia menangis sangat-sangat meraung tak bagi orang tu ambil mainan dia. Hayyan's stuff mostly kat Ipoh. Kat USJ takda mainan pun jadi memang banyak lah barang dia yang dia sayang.
 
Nanges. Please...Dont take my stuff away!!
 
Last-last tinggal kosong rumah. Terasa sunyi sangat dan sangat hampir dah Dart nak tinggalkan bandar Ipoh ni.
 
Muka kepenatan.
Nasib baik ada jugak Ipad Hayyan bleh kita layan Youtube kan.

I will be working in Ipoh until tomorrow wuwuwuuw..sedih. Hubby ikut balik ke KL dengan kereta. Masa husband nak balik KL, he hugged me and that was the last time we spent in Ipoh. Lepas ni, Dart akan jumpa hubby di KL. And last week maka berakhirlah kehidupan kami sebagai pasangan jarak jauh(PJJ). I'll be back in Alor Setar to attend my sis' Engagement Day on 14th. Then 15th terus tumpang Big Bro balik KL.
 
Dart guna perkhidmatan sewa lori yang dart jumpa dalam internet. RM600 IPOH-KL. Siap ada seorang lagi untuk angkat barang. Jadi agak cepatlah proses pindah berjalan sebab 2 orang termasuk driver pon ada untuk angkat barang.
 
Safely arrived in USJ.
Oh mai. Camna nak start kemas niiii???
12/6/12

babaluna baby sling review

Salam.
 
Masih ramai lagi yang kalau outing dengan family bawak anak kecil dan dukung anak sambil jalan-jalan. Dart terfikir tak lenguh ka korang? Tapi tak dinafikan jugak sekarang ni dah ramai yang outing bawak baby carrier dan baby sling or anything yang boleh baby wearing. Bagi Dart, baby carrier or sling is a must!! Wajib!! Untuk parent yang suka berjalan, memang disarankan la selain kita ada stroller, kita juga perlu ada carrier supaya bukan apa, takla masa kita kat luar tu terjejas. Kalau tidak nak melayankan anak menangis meraung, last-last tak jadi shopping terus balik rumah. Rugi rugi.
 
Satu lagi, baby carrier ni penting kalau nak ke tempat-tempat crowded, tak ke mengganggu nak tolak stroller bagai. Tak pun , kalau kita nak jalan-jalan naik public transport, kita tak perlu bawak strolller, just pakai carrier dan bawak baby tanpa perlu berasak nak jjugak masukkan stroller ke dalam LRT etc.
 
Stroller dan baby carrier/sling ni memang mempunya fungsi yang totally different! Punca utama Dart cari baby sling sebab anak dah masuk dua, stroller pulak jenis single, bukan tandem. Kalau keluar, sorang tidur dalam stroller, sorang lagi nak letak mana? Tidur dalam dakapanku la jawabnya haha. Nak dukung lama-lama pun sangat lenguh tangan woi. Kalau ada carrier/sling at least beban load baby tu tak sepenuhnya di tangan kita. Divert ke bahu plak. hehe
 
Apa beza carrier dengan sling pulak? Baby carrier ni macam ala-ala beg galas. Kita galas di ke dua-dua belah bahu kita. Sling pulak sebelah bahu ja yang akan menampung beban. Komfomlah baby carrier kurang terasa load baby untuk jangka masa yang panjang.
 
Why i chose Baby Sling?
 
Firstly, Dart suka tengok macam cool aja hewhew takleh blah.
 
 
Point paling penting sebab Dart nak baringkan anak bila dia tidur or menyusu. Kelebihan sling ni sambil jalan kalau baby dah terlentok, kita boleh terus baringkan dia. trust me hannah pernah tidur dalam sling tu 2-3 jam masa Dart keluar jalan-jalan. Kalau baby carrier baby tidur secara duduk. Tapi ok ja kalau carrier yang betul betul ergonomik. Menyusu pulak sambil jalandaaa pon buleh kalau pakai sling.
 
Ada juga baby sling yang dipanggil baby sling bag yang boleh bagi baby baring dalam tu tapi AWAS! Tidak disaranka kerana ada kes kematian dalam baby bag sebab baby lemas dalam tu. Lemas sebab apa pi google balik.
 
 

 
Never use a bag sling. A bag sling is one shaped like a bag with a narrow strap – see the diagram. The baby cannot be placed in a safe position and can suffocate. One brand (Infantino) has been recalled following three deaths of babies in the US, but any sling of this design is unsafe.
Never use products that allow the baby to lie with a curved spine – these are described as ‘womb-like’, or a ‘cocoon’, or placing the baby in a ‘foetal position’. These place the baby in a dangerous position with a curved back which folds the windpipe and blocks the airway. A foetus doesn’t need a straight back to breathe – a baby does.

 
Dont worry. Baba luna sling takkan bagi anak kita dalam keadaan "curve" dan melemaskan anak.

Rata-rata bila orang pakai baby carrier nampak macam kaki baby tergantung ke bawah. Macam sakitnya dia nampak. Kalau carrier yang betul-betul
 
What is a safe position for a baby who is being worn?
 
A baby, when being picked up, will pull the legs up in the correct position which will place the hip joint into the socket in a perfect position to ensure correct hardening of the cartilage present the first few month after birth. This position is called squatting straddle position or wrongly called frog leg position.
 
A good baby carrier will always ensure this healthy hip/leg position for the baby.

source : babywearingschool.com

From the IHDI "The most unhealthy position for the hips during infancy is when the legs are held in extension with the hips and knees straight and the legs brought together, which is the opposite of the fetal position. The risk to the hips is greater when this unhealthy position is maintained for a long time. Healthy hip positioning avoids positions that may cause or contribute to development of hip dysplasia or dislocation. The healthiest position for the hips is for the hips to fall or spread (naturally) apart to the side, with the thighs supported and the hips and knees bent. This position has been called the jockey position, straddle position, frog position, spread-squat position or human position. Free movement of the hips without forcing them together promotes natural hip development."



Ha...kalau nak cari baby carrier yang betul-betul meet straddle postition ni mahai la kan. Macam Ergobaby, Boba etc.

Kalau taknak spend lagi boleh la cari baby sling. Ada macam-macam jenis. Nak ikan sendiri macam bibik pon ada hahhaha pakai kain batik ja sonang.

Untuk baba sling,

 
Macam-macam position boleh bagi baby kita duduk. lagi satu yang best pasal sling ni, kita boleh terus pusing baby kita dari facing forward ke facing ke arah kita on da spot tanpa perlu bukak sling tu. Sebab Hannah kadang-kadang dia boring asyik facing ammi dia ja, dia teus menggelupur jadi ammi faham la dia boring dan trus boleh tukarkan dan pusing badan dia ke arah depan. Kalau dia boring jugak boleh ubah letak ke sisi pinggang kita pulak. Sangat senang.






 
 
Jangan risau kain baba luna ni 100% cotton, jadi tak panas tak sejuk sangat. Hannah tak pernah la pulak lemas dalam tu. Sangat-sangat reccomended.
 
 
Happy babywearing!
 
12/5/12

syukur ya Allah.

Salam.

Dear blog, dart just nak kongsi di sini that permohonan pertukaranku untuk balik ke pangkuan suami diluluskan!!! Actually Dart dapat call dah lama awal bulan 11 lagi. Tapi memandangkan tak dapat surat official lagi malas nak update kang tak jadi pulak nayaaaa. Syukur sangat-sangat sangat tak terhingga sampai tatau nak cakap apalah. Sebab all this while setiap hari Dart merintih dan berdoa dengan Allah supaya Dart dapat balik ke Lembah Klang cepat-cepat. Kesian kat anak-anak. Pejam celik pejam celik 2 tahun jugaklah Dart berjauhan. Tapi apa lah sangat 2 tahun tu kan. Ramai lagi yang bertahun-tahun tak duduk bersama family. Rasa macam dah tak sanggup untuk jauh dengan husband. Mungkin keadaan Dart yang kena take care of my babies sejak lepas pantang sorang-sorang. Anak yang tak faham apa-apa dan masa yang paling kritikal sepatutnya seorang suami berada di sisi Dart tapi tak boleh. Or kalau takda suami pon kalau ada family yang boleh tengok-tengokkan dart pon ok. Tapi takda. Saya sebatang kara! Kalau anak dah masuk umur 3 tahun ke atas ok kot.
 
Keadaan ni memang bagi kesan mendalam la kat dart. Kalau tengok si ibu yang perut boyot-boyot dan dalam masa yang sama dia dukung baby lagi sorang letak atas perut mesti rasa macam nak menangis. Sensitive sangat. Sebab Dart pernah merasa macam mana penat lepas balik kerja, Hayyan meruntun runtun suruh dokong dia. Dia tak faham pun ammi dia macam mana. Susah sangat waktu tu tapi dart dapat harungi dengan baik. Alhamdulillah sebab Allah bagi kekuatan mental dan fizikal kepada Dart untuk jaga anak-anak tanpa sedikit pun kurang kasih sayang kepada anak-anak Dart. Kalau setakat ibu-ibu mengeluh penat tu rasa macam nak penampaq pon ada haha bukan apa, kau ada suami kot kan. Itulah manusia. Mungkin nanti Dart dah balik dengan suami Dart akan balas dendam hahhahhaha. Adoi.
 
Sepatutnya Dart kena lapor diri di Ibu Pejabat Kementerian Kesihatan Malaysia di Bahagian Perkhidmatan Kejuruteraan 3 hb Disember tapi HR KKM tunda pulekkk ke 17 hb Disember ni. Takpalah. Sekarang ni tugas-tugas berat dah takda. Bos agaknya dah taknak bagi kerja dah kot kakaakaka. Lori angkut barang akan sampai Ahad ni. My last day in Ipoh will be next Thursday. Huwaaaaa memang happy dapat balik ke sana tapi dalam masa yang sama i feel saaaaaaad sangat nak tinggal Ipoh. Sebab Dart besarkan anak kat sini. My life lagi banyak kat Ipoh compared to USJ walaupun di USJ kami dah beli rumah tu. Tapi, rumah di Ipoh ni banyak tinggalkan kenangan dan memori pahit manis kehidupan di sini. I looove my work so much in here. Rakan-rakan sepejabat pun best sangat. Memang Dart akan merindui bandar Ipoh ni sangat-sangat. Kehidupan yang kelam kabut setiap weekend hihi.
 

Huwaaaa sedih gila tengah tulis blog ni. I feel like crying. Life goes on. My life is better out there maybe. Kepada rakan-rakan yang berada di Ipoh, Dart mintak maaf kalau Dart ada buat salah siap, korang memang terbaik bagi Dart. Masa Dart susah korang ada untuk jenguk-jenguk. Dart doakan supaya korang mendapat keredhaan dari Allah dan dimurahkan rezeki selalu. Terima kasih warga Ipoh. Terima kasih yang tak terhingga. Hanya Allah dapat membalas budi baik korang.
 
 
Hubby dah tak sabar repair rumah menuggu kepulangan isteri dan anak-anak
 
 
p/s: tak sabar nak decorate rumah macam rumah impian walaupun rumah kecil molek aja.
Doakan saya di tempat baru ya.
 
11/29/12

My(Dartdadada's) Nursing Way (NIP)

Salam..
Sekarang ni isu NIP panas kan. Meh nak komen sikit. Dart tak nak komen banyak-banyak la kat si polan yang bising pasal NURSING IN PUBLIC tu sebab dia apa tahu. Dia seorang lelaki. Yang tak boleh menyusu badan pun. Dan dia mengharapkan bini dia ja nak bagi anak dia minum susu. Tapi, ada benar point dia sebab malu la kalau ternampak breast kita kat orang lain.
 
Dart pun kalau takda nursing cover or nursing tempat tertutup agak malu la nak selak baju naik atas. Takut nampak pulak perut buncit i kat orang lain. Tu belum nampak breast lagi kan. he he.
 
Untuk pengetahuan orang yang tak menyusu badanlah kan, baby yang menyusu badan ni dia agresif sikit bila lapar. Dia takkan faham kalau kita cakap tunggu kejap nak p cari tempat terlindung sikit, takkan faham dan dia akan terus melalak haha. So, nak tak nak, kita terpaksa jugak selak baju tu dan sumbat breast kita untuk tenangkan dia. Ya la, kalau dah susu badan, takdala nak bawak botol susu sebagai persediaan ka apa sebab kita boleh bagi direct kan. Buat apa nak susahkan diri hahahha.
 
Tapi Dart maluuuuuu jadi sebab dart free hair pulak tu..kalau pakai tudung at least boleh cover dengan tudung kan. jadi, meh nak kongsi my nursing way yang boleh kita sama-sama praktikkan untuk nursing in public tanpa pemakaian nursing poncho dan meminimakan breast kita nampak dek orang ramai. Orang takkan perasan yang kita tengah menyusukan anak..macam tengah peluk anak ja hehe.
 
Antara barang yang diperlukan ialah :
(macam nak masak la pulek)
 
1) Baju berbutang
Bila nak keluar outing ja dart akan cuba pakai baju berbutang sebab bila nak menyusu tak payah la selak2 baju terangkat naik atas. boleh bukak butang baju 2/3 dari atas.
 
2) Singlet tutup dada(front lace)
 
Singlet tutup dada ni dart pakai sejak masa study kat Jepun lagi sebab di sana, orang Jepun ni pemalu sikit, diorang takkan dedahkan dada diorang bagi nampak lurah dendam ala ala mat saleyhh tu walaupon depa ni bukan Islam. Satu lagi, pemakaian singlet ni sebab di sana musim sejuk, so nak panaskan badan kenalah pakai berlapis2 baju hehe. Tapi memang tanktop front lace ni amat popular di sana. Dekat sini Dart pernah beli di The curve yang macam ala market jual berjenis-jenis singlet.
 
 
Singlet ni ja lah yang akan kita selak bila baby nak menyusu badan. Bukak baju berbutang sikit dan sumbat puting ke mulut baby. bila kita selak singlet, yang akan terkeluar hanyalah nipple kita ja. Tapi dapat dilindung sebab muka baby kan besar. So far takda la orang perhatikan dart pelik sebab ramai yang tak perasan pun. hehe.
 
3) Nursing Bra
 
4) Baby sling (optional)
 

 
 Bila kita outing, kita nak jalan-jalan dan kalau ada sling ni kita tak payah duduk pon boleh nursing sambil berjalan. Lagilah orang tak perasan kita tengah menyusu in public hehe. Dart pakai TheBabaSling. Memang best sangat sling ni. 
 
TheBabaSling.com
Masa Hannah kecik dulu Dart selamber ja letak Hannah dalam sling ni dan berjalan sambil menyusu hehe. Best sangatt. Bila dia dah kenyang, di lepas kan nipple tu dan terus tidur dalam sling tu.

 
Kinda look like this.
Baju berbutang di buka butang dan singlet diselak.Nampak macam menyusu tak?
 
With sling.
Masa ni real Hannah tengah tidur dalam that sling.Bukan anak patung aaa dalam tu ok. Kalau dia merengek nak susu Dart terus selak singlet tutup dada tu dan bagi dia minum susu directly tanpa baju kita terangkat.
As simple as that!
 
I support babywearing and breastfeeding in public!(but in the nice way hehe)
 

11/28/12

Hayyan Naoki and His Guitar Obsession

Salam..

Hayyan dan guitar bagaikan air dicincang takkan putus ha ha. Dart sebelum ni tak tahu pun yang anak sulung aku ni got a thing named GUITAR(or "NNNTAAAA" with his own language)  in his mind. Sebab serius tak pernah ajar or expose sangat Hayyan dengan this musical instrument. And selama duduk dengan Hayyan memang kat Ipoh takda guitar pon ha ha.

 
Sampailah one day, masa Dart tinggalkan Hayyan seminggu di Taiping tinggal dengan Opah dia(Dart kena outstation) guess what dia ambil roller urut kaki Opah dia dan letak kat perut and do the strumming dan lari pusing satu rumah sambil sebut nntaaa nnntaaa!!(Guitar)

He thinks that this is a guitar ha ha funneyyyy!

Opah Hayyan pun fikir balik bila masa la aku ajaq cucu aku ni pasal guitar(opah ni alim sikit heh). She told me about Hayyan dengan roller kaki as a guitar dan benda ni agak menghairankan aku macam mana la dia boleh obsessed gila dengan roller kaki tu. -_-

Rupanya...........

Inilah tukang ajar Guitar kat hayyan!!!
(my dad)

Masa Hayyan umur setahun macam tu Dart Pernah tinggalkan Hayyan dalam 3 weeks sebab outstation jugak(tengok kalau dapat duduk dengan daddy kan senang, takyah hantar anak aku ke hulu hilir..sedih tiba-tiba), Tokwan dia ambil guitar pusaka dia and main-main dengan Hayyan dan dia ingattttttt sangat that moment ha ha. lawakkkkk. Tokwan Hayyan pandai main guitar dulu-dulu hihi.

Playing with Uncle. Uncle pon pandai main guitar hehe.
(Hayyan ada hati nak letak gitar gedabak tu kat his chest padahal tak sampaiiii -_-)
 
Since Hayyan ada Ipad, mommy download Guitar apps bagi dia main ha ha.
 


Performing lagu Happy Birthday TOK masa TOK's Birthday celebration
 
Alahaiiii anakku. Moral of the story : Setiap apa yang kita lakukan dengan anak kecil mungkin hari ini kita tidak nampak tapi beberapa bulan akan datang kita akan nampak betapa kuatnya ingatan babies. Jadi, kalau nak ajaq apa-apa ajaq la masa ni. Dia mungkin buat bodo ja ataupun buat muka blur tapi sebenarnya his brain is absorbing everything! Cuma hasilnya bukan dalam masa 24 jam lah!
11/27/12

Tips biasakan anak-anak kecil dengan Car Seat


Salam. since dah 2 tahun duduk berjauhan dengan suami, Dart cekalkan hati untuk berdikari dengan membawa anak-anak keluar rumah dan drive seorang kadang-kadang keluar untuk fetch husband balik from KL ke Ipoh di Stesen Bas atau Stesen Keretapi. Kalau anak sakit Dart akan bawa anak ke klinik, pun sorang jugak, anak letak dalam car seat. semuanya kerana TERPAKSA. Asalnya Dart dah biasakan dengan Hayyan masa dia kecik-kecik lagi. Almaklumla sejak dari pantang lepas cuti bersalin Dart setiap minggu akan fetch husband. Masa mula-mula letak Hayyan dalam car seat tu risau jugak takut Hayyan memberontak sebab taknak duduk car seat. Masa perjalan dalam 20 minit la dari rumah ke stesen. Tu first time.
 
Lama-kelamaan Dart biasakan diri untuk walaupun keluar kejap untuk ke shopping mall yang akan makan masa tak sampai 30 minit per perjalanan pun Dart akan letak Hayyan dalam car seat. Even masa husband ada. Dart tak suka duduk di belakang seat kereta, ramai jugak mommies yang duduk di belakang, let suami drive di depan sorang-sorang tapi memandangkan my husband seorang yang pendiam, kalau dart duduk di belakang alamatnya tak bercakap la kitorg dalam kereta tu. Suara dia pon perlahan ja ha ha.

So, bila Hannah dah lahir pun dart biasakan Hannah untuk duduk dalam car seat jugak sama macam abang dia. Fair n square. Tapi Hannah Dart start expose dengan car seat lambat sikit since she is still being breastfed. So far, Hayyan almost 2 years old, Hannah almost 11 months dah boleh duduk car seat dengan jayanya untuk perjalanan 2-3 jam straight. Kebanyakan masa diorang akan tidur. hihi.
 
Keselamatan anak-anak jugak amat penting. That was the main point jugaklah kenapa dart nak biasakan diorang dengan car seat. Lagi satu, bila diorang ni makin besar, makin banyak kerenah nak main-main tekan butang radio lah, nak lompat ke daddy while driving lah, tak bleh duduk diam, maka keselamatan sangat penting. Keselesaan pun sangat penting. Nampak sangat i nak selesa ja ha ha. Tapi memang betul kalau anak-anak dapat duduk dalam car seat, kita pon jadi selesa nak travel.
 
Tapi, tak semudah yang disangkakan tau. Agak ramai mommies yang cakap syoknyaaa anak hang mau duduk dalam car seat.....Jangan sangkakan anak Dart terus-terus suka dengan car seat ni. Banyak masa juga berperang nak biasakan diorang ni untuk "suka" duduk dalam seat diorang. Hayyan n Hannah buat keras tanak masukkan tangan dalam harness tu pon pernah. Tapi percayalah, kecekalan kita akan membuatkan resultnya positif, cuma kita perlu strict sikit lah.
 
So, let me share the tips :
 
1. THE RIGHT TIME
Untuk yang baru nak biasakan anak-anak dengan car seat, Dart sarankan pilih masa travel anak-anak masa diorang tidur. Contohnya babies yang umur setahun kebawah, waktu tidur siang diorang 2 kali kan selalunya. Pukul 10 pagi dan 3 petang macam tu. Jadi, ambil kesempatan untuk travel masa tu. Kalau anak-anak yang setahun ke atas, masa tidur diorang tengah hari, jadi dalam pukul 11 tu masa yang terbaik untuk kita keluar dari rumah. Diorang konform akan tidur saja dalam car seat tu.
 
2. PAKSA cara LEMBUT
Masa diorang berkeras tanak bagi kita buckle up the belt, kita cuba alihkan pandangan diorang dengan bagi something macam toys yang diorang suka untukdipegang. Masa tu perhatian diorang akan beralih dan takkan buat berkeras, tangan pun lembut aja dan senang nak buckle up. Jangan pula kita marah diorang. Pujuk lah diorang dengan cara alih perhatian. It works i tell ya! Husband dart pon kadang-kadang fail untuk buckle up. he he he.
 
3. SEDIAKAN SUSU SECUKUPNYA
Sebelum travel, pastikan dah buat siap-siap susu supaya diorang rasa macam time nak tidur. Lepas buckle up, terus bagi susu kat diorang. Kalau baby yang belum pandai pegang susu, bawak bantal dan lapikkan kat dada diorang supaya susu dalam mulut diorang tak jatuh. Sebab kita duduk di depan kan hehe.
 
4. TOYS TOYS TOYS!
Toys ni wajiblah untuk tak bagi diorang boring. Bila diorang bising-bising aja merengek nak suruh kit angkat kita bolehlah gunakan toys untuk tarik perhatian diorang. I thing yang paling berguna adalah Rattle untuk baby yang masih kecik. Kalau baby dah besar kalau ada ipad pon berguna jugak. hehe.
 
5. BE STRICT
Jangan layankan sangat kalau anak merengek nak suruh angkat melainkan dia betul-betul nangis taknak duduk dalam car seat. Insyaallah kalau masa yang betul, diorang takkan merengek sangat sebab terlalu mengantuk.
 
6. CONTINOUS 
Janganlah kejap bagi anak duduk car seat kejap malas. Kena continously bagi anak duduk dengan seta dia supaya dia faham car seatlah tempat dia yang terbaik hahahhahhaa.
 
7. SELALU MAIN PEEK A BOO
Selalulah berkomunikasi dengan babies kat belakang macam main caaaaak supaya diorang tak boring. Tapi akan sakit tengkuk aaa selalu kena pusing belakang. Tapi kalau diorang tidur bolehla kita sembang-sembang dengan husband hihi.
 
8. START EARLY
Nak ajar anak sesuatu mestilah dari kecik-kecik. janganlah anak dah umur 3 tahun baru nak paksa dia duduk car seat mampos dia tanak.

9. CUBA LAGI DAN LAGI
If anak kita refuse harini, esok cuba lagi. esok refuse lusa cuba lagi dan lagi dan lagi. insyaallah ....
 
 
Antara tips yang my friends shared.
 
heeeeeeee..

outing outing!

Outing outing. We love Subang Parade soooo much sebab dekat dengan rumah.
Dan tak crowded. ha ha.

Eee Hannah dah besar!
Abang Hayyan pun sibuk nak tolak pushchair Hannah...
 
 
What we wore. hehs. I support babywearing!
11/26/12

Hayyan and Hot Air Balloon




 
Masa ni Hannah masih dalam perut. Mommy punya la semangat ingatkan event hot air balloon cam gah kat overseas nun. Tengah padang cantik-cantik. Alih-alih depa buat kat atas padang simen tu ja. erkkk potong!!
11/1/12

revlon photoready airbrush review

Satu hari, Dart jalan-jalan di Guardian drugstore in Ipoh, nak cari foundation ad-hock sebab yang selalu pakai hanya boleh didapati di Keyhell. Sekarang ni susah sikit nak balik ke Keyhell ni sebab maid dah takda..nak gamble try letak dua-dua dalam car seat memang ok..tapi kalau sampai 2 jam lebih tu tak yakin sikit la..Hannah kalau dah start menjerit mau bikin mak panik! So, nak tak nak terpaksa membeli foundation lain di drugstore ajer.
 
Pusing-pusing, tau lah Guardian kan..Maybelline dah penah try, ok ok ja, simply siti macam urmmm tak pernah cuba lagi tapi tak terasa nak cuba lagi. Loreal pun dah penah beli, ok ok ja, nak cuba brand lain lah. Masa tengah fikir tu lalu lah depan brand Revlon. Belek-belek try la one kind of foundation ni. Photoready Airbrush. Nama catchy kan packaging dia. Dan ada kelainan sikit maka teringin nak mencuba. Harga dalam RM68 macam tu. Tatau lah berbaloi ka tak.

 
Balik-balik try lah tempek ke muka. Bila spray kat tangan, macam spray mousse rambut gitu feeling dia. Tapi yang kurang best sebab berbau busuk sikit, BAANYAK kot.... Dalam banyak-banyak foundation pernah beli, faoundation ni paling busuk! Nyeh. Paling wangi? Anna Sui~ Coverage dia pon ok ok saja...kena pakai banyak sikit, tapi cek tak suka pakai tebal-tebal. Hilang seri wajahku hahahha. Dart rasa agak oily sikit bila apply. lepas 2 jam dah macam berminyak gila terpaksa touch up balik dengan compact powder. Tapi tak touch pon sebab i malas. Berbeza dengan foundation MAC, or Anna Suir or Chanel (yang pernah pakai), letak sikit pon muka dah macam omg flawless nya kulit kau! Coverage dia macam tak sepenuhnya. Kalau orang yang tone kulit sekata, or takda masalah kulit oklah, tapi not reccommended kepada sesiapa yang kena pakai coverage yang banyak.. If you have regular imperfection such as a pimples or dry patchs I really wouldn't recommend this product. Nak lebih ok, better spend sikit lagi untuk dapatkan the best foundation. Kalau foundation ok, insyaallah letak eye shadow n lip n cheek macam mana pun akan nampak cantik.
 
Berminyak sikit. So far so good.
10/31/12

Perkembangan Hannah Naomi, my 2nd child.

Hannah Naomi is growing fast! Sedar-sedar si kenit ammi dah nak mausk 10 months...wah...sekarang dah pandai melalak kalau ammi nak tinggal dia nak masuk dapur etc walaupun sekejap. Kesian Hannah, terpaksa membesar dengan kerenah maid yang ntah aa-apa sebelum ni. Sekarang ni puas hati dapat jaga my kids sendiri. Hannah ni lain sikit dengan abang Hayyan, dia kecik molek, tak tembam sangat macam abang dia. Muka princess ni susah nak senyum. Kalau stranger tengok ja mesti akan komen..."Alahai masam nya muka tuuuuuu!"Hannah takmau kat stranger sangat..tak macam abang Hayyan, tak kisah dengan stranger. hehe Sekarang ni si kenit ni dah berdiri-diri dah tinggal nak boleh jalan aja. Memang berbeza, anak-anak ni kerenah diorang tak sama. Allah memang dah jadikan sifat kita lain daripada orang lain.

Sebelum lahirkan Hannah, selalu terfikir adakah Dart akan melebihkan Hayyan daripada Hannah atau sebaliknya? Tapi ternyata Allah maha berkuasa, perasaan melebihkan anak-anak memang tak pernah timbul sebab masing-masing ada cara tersendiri yang unik. Hayyan takkan sama dengan Hannah dan kasih sayang ammi sama untuk dua-dua.

 Happy!

love you girl! my best friend!

10/24/12

bagaimana saya handle anak-anak kecil seorang diri selepas waktu kerja

Alangkah indahnya hidup ini jika suamiku dapat menemaniku, meringankan tugas-tugas harianku sebagai seorang isteri, ibu kepada 2 orang anak yang masih kecil setiap hari. Alangkah iri hatinya apabila melihat suami dan isteri lain dapat bersama mengharungi hari-hari bersama, sama-sama dapat berkongsi melihat anak-anak tersayang membesar. Semua itu hanya dapat aku rasai di hujung minggu. Jadilah, bersyukurlah dengan rezeki yang Allah kurniakan ini. Rezeki manusia tidak sama. Ada yang lebih itu, kurang yang ini.
 
Sekadar berkongsi, setelah hire dan FIRED 4 orang maid, semua al-mangkuk hayun belaka, boleh dikatakan serik untuk mengambil pembantu rumah lagi. Sekarang ni Dart hantar Hayyan dan Hannah ke pengasuh berdekatan dengan rumah dart. Dan sebenarnya hati ini lagi senang bila di tempat kerja. Tak perlu fikir, anak aku makan ka dak? Anak aku terbiar? Boleh mengharapkan kepada pengasuh. Alhamdulillah. Cuma dart susah nak bergerak ke sana-sini bila perlu ke kursus, mulalah pening kepala aku nak susun anak nak letak di mana dan sebagainya. Nak-nak pulak kerja dart banyak juga outstation. Kalau ada maid senang banyak. Tapi hati tak pernah senang memikirkan keadaan anak di rumah! Alahai serba tak kena.

 
Kepada ibu-ibu yang senasib dengan Dart, ingatlah bahawa kalau kita dah masuk kerja gomen ni, memang hidup kita akan berpinda-randahlah. Pasti akan merasa hidup berjauhan dengan keluarga sekurang-kurangnya sekali, hanya masa yang menentukan. Kepada ibu-ibu yang dapat bersama suami, bersyukurlah dengan rezekimu jua dan jangalah sekali-kali merungut penat, letih dan sebagainya. Sekurang-kurangnya ada juga suami sebagai peneman walaupun suami tak sepenuhnya membantu kita dalam menguruskan rumah tangga dan anak. Dan kita harus redha dengan rezeki yang Allah berikan ini. Tapi dalam masa yang sama jangan berhenti untuk berusaha untuk balik ke pangkuan keluarga. Kalau tak usaha mana mungkin kita dapat bertukar balik kan?
 
Berbalik kepada bagaimana saya uruskan anak-anak selepas waktu kerja?
Ingatlah anak saya yang pertama belum pun masuk 2 tahun dan yang adiknya pula baru 9 bulan. Dua-dua perlukan perhatian sepenuhnya. Hayyan masih belum faham cara yang betul untuk main dengan adiknya. Kadang-kadang ditolak adiknya yang baru pandai berdiri sampai terlentang dibuatnya. Dikorek-korek muka adiknya disangkakan seperti boneka kot. ha ha. Kalau nak ikutkan memang tak menang tangan dan penat sangat sebab semua benda kena buat seorang diri. Tapi kena pandai time management. What to do when to do.
 
Selepas balik dari kerja : (sebelum ambil Hayyan dan Hannah dari pengasuh)
Antara Pukul 5:40 - 6:15 (hanya ada 30 minit!)
 
Dengan ekspressnya Dart terus selesaikan kerja rumah yang tertangguh : (wajib setiap hari)
 
1. Angkat tilam dan toto, bantal, lipat selimut ke tempat asal(Dart tidur di ruang tamu sebab pasang air-cond, dalam bilik panas gila).
2. kalau ada botol susu Hayyan dan Hannah yang belum dibasuh, pinggan mangkuk yang belum dicuci lepas semalam bagi makan Hayyan(memang tak sempat nak basuh pinggan kalau hayyan n hannah ada).
3. Dart akan kutip baju-baju yang dah pakai dan masukkan ke mesin basuh dan on-kan(mesin basuh semi-auto).
4. Sementara tunggu air penuh, kalau ada masa dart akan pump susu untuk Hannah in case tak sempat pam di ofis
5. Buang sampah ke luar yang mengandungi sisa-sisa makanan, diapers anak-anak yang dah pakai. Wajib setiap hari kalau tidak nanti rumah berbau busuk.
 
(Masa ni, dah pukul 6! Fuh ada lagi 15 minit sebelum ambil Hannah n Hayyan balik rumah)
 
6. Susun-susun mainan Hayyan n Hannah yang penuh mengikut susunan asal ha ha.
7. Terus capai tuala dan mandi. Selalunya mandi kerbau lah kejar masa. Kalau anak-anak ada di rumah memang tak sempat mandi selagi diorang tak tidor.
8. Solat asar.
9. Sidai kain yang dibasuh dan spin tadi kat luar rumah.(Kalau tak sempat, Dart akan sidai lepas anak-anak dah tido) 
10. Kalau ada masa tambahan, dart akan buat 1 sahaja kerja rumah seperti senarai di bawah:
 
Selain itu, Dart bahagikan kerja rumah mengikut hari. Sesungguhnya dengan masa 30 minit tu memang tak sempat nak buat semua kerja. Kerja-kerja yang Dart devide ikut hari ialah :
1. Lipat kain
2. Sapu dan mop sampah
3. Kalau perlu ke kedai untuk beli barang keperluan, Dart akan sampai rumah lewat dekat pukul 6, maka dah tak boleh buat kerja rumah lain sangat. Kalau beli ikan, udang nak kena basuh dan simpan. makan masa jugak tu.
4. Masak makanan untuk Hayyan n Hannah (bubur or sup anything)/ masak nasi. Preparation potong-potong bawang pon dah makan masa kan..
 
Pukul 6:15 - 6:45 pm
Dah siap kerja di atas, Dart akan berjalan ke rumah pengasuh dan lepak di sana sambil tengok hayyan main dengan kawan-kawan dia. Tak sampai hati nak bawak balik Hayyan awal-awal sebab dia tengah seronok main. Selagi kawan-kawan tak balik ke rumah masihng-masing, Hayyan berkeras taknak balik.
 
Pukul 7:00 pm - 9:00 pm
Masa nilah orang kata quality time with our children! Dart bagi Hayyan main Ipad. Masa dia tengah leka main ipad, dart uruskan Hannah dulu. Make sure bagi Hannah makan dulu apa-apa pun. Masa bagi Hannah makan(cerelec or bubur yang dibuat or Heinz product), Dart sambil-sambil jenguk hayyan. Walaupun tengah uruskan Hannah tapi mesti kena ada dekat dengan Hayyan jugak. Supaya Hayyan tak memberontak mommy dia bagi perhatian kat adiknya aja.
 
Lepas siap bagi Hannah makan, Dart letak Hannah dalam walker dan uruskan Hayyan pulak. Dart akan mandikan Hayyan atau bagi Hayyan dinner. siapkan makanan di dapur dan bawak ke depan dan bagi Hayyan makan di meja dia. masa uruskan Hayyan pun sama, make sure kena bawak hannah dekat jugak dengan Dart, sebab nanti Hannah akan mengamuk kalau bagi perhatian kat abang dia aja. Masa lepas makan, selalunya dah pukul 8:00 pm.
 
Ada lagi sejam sebelum put them to beds.(satu kerja yang tough jugak)
Dart main dengan dua-dua. Ambil mainan yang berlambak belikan kat diorang dan letak semua di ruang tamu. Masa tu Hannah dan Hayyan akan bergembira sepahkan barang. Dart biarkan aja. Sambil-sambil kutip jugak masuk ke dalam tempat sepatutnya. Banyak kena buat kerja sambil menyelam minum ayaq kalau jadi ibu tinggal ni. Dart banyakkan aktiviti hands on untuk Hayyan. Selain bagi main Ipad aja, dart akan bagi pensel or crayon under my supervision dan main lukis-lukis dengan dia. Selain itu, main flash card ABC dengan cara kreatif. Alhamdulillah, Hayyan dah kenal ABC dah sekarang cuma susunan tu kelam kabut sikit ha ha. Semua barang-barang tu jadikan eksperimen dan hantam saja asalkan ada input tentang perbezaan warna, anything yang bagi info kat dia. Dart akan nyanyi-nyanyi lagu If you're happay and you know it, BINGO, The wheels on the bus, Head, shoulders knees and toes, Itsy Bitsy Spider, Where is thumbkin dan buat aksi. Hayyan sangat suka time ni sebab dia akan buat semua yang Dart sebut ha ha lawak toi.
Masa ni Hannah dah mula merengek-rengek nakkan susu dan dah mula mengantuk. Terus dart sediakan susu Hannah dalam botol sebelum masukkan Hannah dalam buai.
 
9:00 pm sampai pagi
Hayyan back to Ipad dan dart bancuh susu untuk Hayyan baring-baring sambil main. Terus ambil tilam, bantal dan toto dan hamparkan di ruang tamu. time to go to bed Everybody! Hannah dart masukkan dalam buai, ada masa Hannah senang tidur, ada masa dia bagi mommy dugaan takmau lena. 3 kali turun masuk buai pun ada. Masa ni lampu semua dah tutup. Dart seboleh-bolehnya akan cuba tidurkan Hannah dulu. Kalau tak berjaya, Dart akan abil Ipad Hayyan dan terus paksa dia tidur sebab kadang-kaadang Hayyan lagi senang lena dari Hannah. Dart pon akan baring dengan anak-anak. Sebelah kiri dan kanan. Dart di tengah-tengah. Dart akan tunggu, baring sampailah anak-anak dah tidur lena. Kadang-kadang dart pon terlena juga sebab terlampau letih menguruskan anak-anak.
 
Kalau larat lagi, dart akan bangun sediakan bag hannah dan hayyan untuk ke pengasuh esoknya. Kalau tak larat dart tunggu esok pagi lepas bangun baru siapkan. Fuh, tangan yang menulis ni bila baca pon jadi penat dengan diri sendiri. Haih bila la nak dapek tukar ni!Nak pass kat hubby plak hihi. Tak senang tapi kena seamnagt kuat sikit lah.
 
Sepah-sepah tiiiimeeee! -_-
7/6/12

hargailah isteri anda..

"Selamat malam sayang. Semoga Tuhan balas pengorbanan mummy selama ni. muahhhh. love you forever."

Terjaga pukul 2 pagi. Terharu apabila mendapat message dari sang suami. Benar, hidup saya amatlah dalam keadaan kelam kabut sekarang. Sampai di ofis fizikal sahaja di tempat kerja tapi kepala fikir masalah di rumah. Sampai tak boleh nak digambarkan melalui penulisan. Siapa yang pernah merasa akan faham situasi ini. Dart tak minta apa-apa, cuma penghargaan saya membesarkan anak-anak seorang diri. Tough sangatlah tough! Tapi Dart berpegang pada kata-kata, "berakit-rakit dahulu, berenang ketepian, bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian." Insyaallah. Perkara ni juga menjadikan i am a tough woman! Bekerja bukan calang-calang, kena travel bagai. Balik rumah tak boleh berehat uruskan hal anak-anak. Hal rumah tangga. Siapa boleh celen? eheh. 

Bukan bermaksud nak merungut, tapi dasyat juga menjaga 2 orang anak yang belum tahu erti kehidupan sebenar. Bila letak adik, abang akan datang kelepuk! tak pun cakar muka adik. Sangat bahaya. Bila dukung adik, abang akan meruntun di kaki mintak nak didokong jugak. Bila melayan abang, adik pulak akan meraung! huhu bikin pusing kepala! Bila malam, setiap sejam mesti akan jaga susukan adik. Pastu tambah pula dengan abang kadang-kadang minta susu. Rasa macam tak tidur lah setiap malam. Esok kena kerja pulak! Tapi tak apa, diorang pelan membesar. Bila masa dah sampai, abang takkan pukul adik lagi kalau ditinggalkan sendirian. 

Nota : Takut jadi hati batu pulak sebab dah terlampau "tough".

lepas ni nak cerita how do i cope! my rutine and so on boleh share untuk mommies yang duduk berjauhan dengan husband jugak!
6/8/12

tips untuk menjayakan exclusive breastfeed (esp. masa dalam pantang)

Salam. Yes, untuk makluman, saya fail untuk breastfeedkan anak pertama. Mommy was so sorry, akibatnya Hayyan selalu demam-demam. Antibodi kurang sikit hehe. Takpalah dart belajar dari pengalaman. Untuk Hannah, Dart cekalkan hati untuk cuba breastfeed dan sampai sekarang alhamdulillah, she drinks my milk everyday dan production susu tak kurang. jadi, dart nak kongsi pengalaman Dart untuk mommies out there supaya tak jadi macam Dart.

Antara kesalahan yang Dart buat masa breastfeed my 1st baby were :
1)  Sulam susu formula dan susu badan terlalu awal menyebabkan my baby confuse probably sebab terlalu awal mendedahkan anak dengan botol. Bezanya botol susu dengan nipple badan ni, baby kena berusaha suck baru susu akan keluar. But untuk botol, baby tak payah berusaha untuk suck sangat susu akan keluar mencurah-curah. Sapa yang taknak kerja senang kan?
2) Tak banyakkan stock susu perahan masa dalam pantang dan tak cukup ilmu pumping session. Lepas pump terus bagi pastu malas nak bangun malam dah. Tak rajin pam.
3) Tak banyak direct feed. SALAH BESAR! 
4) Tak ambil supplement untuk kesegaran badan. Ya, masa dalam pantang, memang LETIH nak bagi baby dapat momentum sementara nak pandai menyusu. Malam-malam terpaksa bangun duduk 2 or 3 kali untuk meyusu. Dart tak mencari jalan untuk kurangkan LETIH semasa menyusu dalam pantang, maka cepat putus asa untuk breastfeed. Botollah menjadi jalan penyelesaian. 

Kesalahan ni rasanya berlaku dekat most of mommies yang tak berjaya untuk breastfeed. I betZ! Sebab kita semua tahu, kalau kita tak pump or tak direct feed meaning no demand, maka otak kita tak akan bagi signal ke breast untuk produce susu. Simple aja.

So, dart nak share sedikit tips mudah untuk menjayakan penyusuan badan. Insyaallah akan menjadi.

1) DIRECT FEED SEBANYAK MUNGKIN!
Jangan sekali-kali beli botol susu sebagai persediaan kita sebelum kita deliver. It's a BIG NO! Untuk 2 minggu - sebulan yang pertama, tak payahlah nak gunakan botol untuk feed baby. Tak perlu pun. Lepas 2 minggu kalau nak ajar anak botol pun belila satu, tapi jangan beli formula milk pulak nak topup-topup. Kalau kita dah mula pump susu, bolehla start bagi susu yang kita perah tu.

2) BUAT BODOH AJA~
Maksudnya, pekakkan telinga kalau baby asyik nangis macam kelaparan tak cukup susu. Baby memang nature dia macam tu dan kapasiti perut dia pun sebesar guli aja kan. Untuk pengetahuan jugak, susu ibu memang cepat dihadam berbanding susu lembu. Sebab tu baby asyik lapar sebab susu kita cepat sangat dihadam. Kita selalu kata kalau bagi baby susu lembu dia kenyang lama. Actually bukan dia kenyang lama, susu lembu lambat terhadam, jadi rasa lapar tu lambat sikit.

Pekakkan telinga jugak dekat family yang selalu kata baby tak cukup susu or susu kita sikit. Sebenarnya tak pun. Nak senang kalau baby nangis ja terus sumbat susu. Dia akan diam lepas tu. Jangan pulak biar dia nangis lama-lama. Kesimpulannya jangan ambik port sangat kalau baby dok nangis tu. Bagi direct feed kalau setengah jam sekali pun bagi aja!

3) KURANGKAN KELETIHAN - POINT SANGAT PENTING!
Menyusu anak bukanla satu benda yang FUN i tell you! Bukanla nak berkira tapi kalau tak kena gaya, letih dan boleh jadikan kita stress. Dart ada beberapa tips yang boleh digunakan untuk membantu kita kurangkan keletihan semasa dalam pantang :



  • Makan supplement - Makan supplement sebenarnya lebih kepada menjadikan kita lebih bertenaga bukan sebab untuk banyakkan susu sebab kita terpaksa berjaga tengah malam untuk menyusu. Kalau ambil supplement, kita tak akan rasa letih esok waktu siang untuk menyusu semula. Dart makan SHAKLEE breastfeeding set, alhamdulillah berkesan dan tak rasa letih masa dalam pantang. Emosi pun stabil aja hehe. Tak kisahlah supplement apa pun set bersalin yang ada ubat makan pun boleh makan.
  • Cuba posisi baring ketika menyusu - Thanks a bunch to my mom yang paksa Dart cuba lying down position while breastfeeding. Masa Hayyan dulu bila cuba tak jadi bertambah stress lepas tu malas bangun malam nak breastfeed. Yang penting, posisi kena betul. Dart tak search pun kat internet , cuba jaya sendiri dan last-last dapat kedudukan yang paling best! Gaya yang paling betul adalah macam gambar di bawah! Trust me it works! Laydown Position kita boleh guna masa tengah malam dan tengah hari masa kita nak rehat(1 pm - 3 pm). Kebaikan laydown position ni mommies pun boleh turut berehat while breastfeed your baby. 


source : www.breastfeeding.asn.au

  • Guna Nursing Pillow - Bagi Dart, nursing pillow adalah disarankan atau wajiblah beli sebagai persediaan sebelum bersalin! Masa kita menyusu sambil duduk, kalau kita guna pillow ni tangan kita tak akan lenguh sebab kita kan budak baru belajar(untuk 1st baby), memang tak tahu nak bagi position menyusu yang terbaik kan. Mengaku ja lah. Furthermore, dengan ada pillow ni, position baby betul dan baby pun selesa untuk menyusu. 

BRESTFRIEND nursing pillow brand is highly reccommended!

4) BANYAKKAN ILMU PUMPING SESSION
Dulu Dart tak tau sekali pump berapa minit ya? Apsal sikit sangat susu aku ni pump 1oz ja dapat? Yes, masa tu serious tak tahu rupanya susu badan ni bukanla keluar memancut-mancut like everytime. Dalam seminit kita pam, jumlah pengeluaran susu hanyalah 2/3 kali sahaja. Jangan risau lah! Kalau kita working mommies, ilmu ni wajib kita tahu. Jangan malu untuk bertanya kalau benda-benda yang kita tak tahu. Dart banyak sangat belajar dekat group Facebook/Kumpulan Ibu Menyusukan(KIK) Kalau ada benda yang tak tahu post kat wall then akan ramai mommies yang berpengalaman reply balik. Sangat membantu!

5) NO DIET! & MINUM BANYAK
Tak payah gatal nak diet nak cepat kurus sebab terbukti kalau fully breastfeed badan kita akan cepat turun. Jangan lupa minum air banyak jugak!

6) Positive thinking dan doa
 Dart rasa semua mommies tahu bab ni kan? Banyakkan berdoa dan selalulah fikir bahawa susu aku banyak no matter what! ha ha. Memang masa awal awal perit sikit sebab baby dan kita pun budak baru belajar tambah-tambah kalau kena nipple sore mak aihhhhhh! Kalau susu drop pun jangan la sedih, rezeki insyaallah Allah akan bagi kalau kita usaha ya tak?

Selamat mencuba mommies! Insyaallah tips asas ni kalau kita cuba dalam pantang akan membuahkan hasil yang tidak ternilai!
6/6/12

Pengalaman emas ke-2 ; meneran keluar hannah

Anak ke-2 mommy dah masuk 5 bulan, mommy dah hampir lupa ni details nak beranakkan awak, sori sayang. Things have been so tough lately. But mommy am getting used to it k.

Macam biasa dart ambik cuti confinement 3 bulan, ambil 9 hari awal dari due date which is 5/1/2012. Takut terberanak emergency 9 hari sebelum tu pun sebenarnya gamble. Member2 ramai 2 minggu sebelum pun dah meletop. Masa tu dart tawakkal aja la. Kalau terberanak pun kat Ipoh, hantam sajalah. Beberapa minggu sebelum bersalin dart ada g checkup pregnancy kat KPJ Aloq Staq dan book gynea kat situ, Dr. Kamaruzaman. Memula plan nak try another Dr., Dr. Kang, one of the best senior gynea di Alor Setar orang cakap dia lembut la semua puji dia. Tapi takda rezeki sebab bila g sana Dr. kang cuti dan Dr. Kamal ganti. Rezeki dekat Dr Kamal jugak la nampak gayanya. Masa tu 2 minggu sebelum bersalin MC 2 minggu sebab Dart jadi piles yang sangat sakit.

Lepas checkup semua Dr kata baby dah engaged, mai balik kat dia 1 hb Januari 2012 kalau tak terberanak lagi lah. Tunggu punya tunggu, baby tak mau keluar sampailah 1 hb. Dr. kamal kata baby dah ready, matang cukup semua, laluan pun dah buka 2cm cuma tak sakit-sakit contraction lagi. "Kalau camtu kita induce lah. Hari ni saya busy sikit. Nak? Esok terus masuk labour room ok.." Gulp. Dart pon rilek ja kata ok. Hebat kan. Hari nak bersalin pun kita boleh tetapkan. Tak pernah ku sangka nak beranak boleh set set masa dan hari hahak. (depend on condition jugak, kebetulan takda masalah) Gembira sebab tahu esok akan lahirkan anak ke-2, dah tak larat nak kendong dalam perut sebenarnya.

2 hb Januari tiba, lepas subuh terus siap-siap bersihkan diri nak pergi bertarung nyawa sekali lagi. Kali ni Dart rasa sangat takut berbanding 1st time, sebab dah pernah rasa macam mana sakitnya contraction untuk buka laluan. Huuuuuuuu doa supaya dipermudahkan tak lekang di mulut. Masa tengah push tu tak terasa sakit tapi masa nak menunggu berjam jam contraction tu Allah saja yang tahu maha sakitnya. Dengan keadaan cuak, Dart terus ke bilik admission, book bilik siap-siap, bayar DEPOSIT, sign apa yang patut dengan husband dan ditemani Papa. Lepas setel, terus masuk ke labour room.

As usual, kena tukar baju, keadaan dalam labour room sunyi, tenang, sejuk sangat, Dart cuak-cuak lagi makin takut haha. Nurse on call bersilih ganti datang tanya keadaan diri, bagi penerangan apa yang patut, then terus Dart baring. Baring untuk bertarung sangat tak best feeling dia huhuuuuu. Lepas beberapa lama menunggu, datang la nurse masukkan ubat induce dalam drip(Pitocin i think) pukul 9 lebih kurang.Awal-awal memang tak terasa apa-apa, nampak graf kat ctg tu buat bodo ja. Then pukul 10 pagi, Dr. kamal datang dan pecahkan air ketuban. Masa tu pon tak rasa sakit apa-apa langsung.   Tibalah masanya, makin lama masa berjalan, makin kuat contraction. Husband Dart memang peneman setia kalau takda hubs di sebelah taktahulah macam mana nak handle kesakitan tu. Thanks abang!

Dalam masa 2 jam, hampir pukul 12 Dart dah rasa macam ala-ala baby nak kluaq which Dart terasa macam nak push aja. Bayangkan masa tu Dr. tak sampai lagi. Nurse suruh sabaq jangan teran tapi i know this is the right time!!! Then nurse cek terus kelam kabut sebab dah nampak kepala baby. Terus depa kalut panggil Dr. Diorang suruh jugak tunggu Dr jangan teran lagi huuuuuu. Sampai aja Dr. dia terus pakai glove n siap2 siap sikit Dart terus push....sekali teran dan terkeluar Hannah hihi.

Adoila, tak sangka anak ke-2 sangat cepat dan senang berbanding anak 1st. Memang la ramai yang kata anak ke 2 senang seba dah ada jalan tapi dart tak sangka secepat dan semudah itu. huhu alhamdulillah sebab dipermudahkan. Sakit pun sekejap saja. Masa nak teran tu tak menyempat-nyempat nak sedut Entonox bagi hilangkan sakit haha.

Masa berankkan Hannah dart dalam keadaan sedar yang tak mengantuk sebab tak sempat nak hidu entonox banyak dan tak sempat kena kesan entonox, so Dart rasa lebih feel daripada beranakkan Hayyan dulu. Masa Hayyan dulu terasa pening, mengantuk dan yang paling penting dart nangis meraung lepas beranak. Tapi time Hannah Dart dah boleh kontrol emotion. Cool sikit hehe.

Ish ish seronok betul pengalaman ni. Kalau boleh taknak beranak lagi tapi i am totally cool with that. Terima saja rezeki Allah hehe. Lepas siap semua terus baring kejap dalam labour room, then terus masuk dalam ward. esok tengah hari dah discharge.
5/28/12

Tergamak kau #2

Hi world, now my maid officially dah lari 14/5/2012. Memang aku takkan lupa hari bersejarah ni. May you rotten in hell dan aku takkan halalkan semua duit yang kau dapat, semua kerja yang kau buat(walaupun kerja kau bagus huhu) makan minum yang aku bagi! Seluruh keluargaku mendoakan agar hidup kau takkan senang sebab kau dah aniaya aku dan keluarga aku! 

Ceritanya begini.

Pagi Isnin, aku ke tempat kerja macam biasa. Lambat sikit pasal hubby terlepas train Ipoh-Kl pukul 5:30 pagi. Maid aku tak ada nampak tanda-tanda yang dia nak buat projek BESAR haritu. Sebelum hire maid, aku hantar Hayyan ke pengasuh. Tapi bila Hannah dah lahir, maid pun ada maka aku tinggalkan 2 anak kesayangan aku di rumah dengan maid tu. Aku layan dia macam manusia, makan minum tak pernah aku lupa siap kadang-kadang ajak dia makan woo. Sebab aku tau dia manusia. Hak asasi manusia aku tak boleh nak ambil ringan. 

Lepas aku habis mesyuarat dengan bos, pukul 12:30 aku dapat satu mesej berbunyi " Bak balik rumah sekarang ada kecemasan.", aku terus panik tak tentu arah terigatkan apa pulak yang terjadi. Anak aku jatuh? Anak aku sakit? Semua tentang kejadian buruk menimpa anak aku yang aku terfikir. Aku terus pack barang dan bergegas pulang. Masa dalam perjalanan pulang, aku call maid aku sampai setiap saat tapi tak berjawab. Eh bukan tak berjawab tapi tak dapat. Dia macam off kan hp nya. Aku jadi semakin panik. Masa tu, aku dah rasa pelik sebab sebelum ni kalau aku call maid aku dia akan jawab. Aku terfikir, Ya Allah, takkan la bibik ni nak lari kot...Sememangnya aku dah bersedia dengan keadaan ini sebab dah beratus-ratus kejadian aku dengar dari mulut orang yang pernah hire maid. Dalam 50 call yang aku dah buat, sekali dia angkat. "Kenapa neng(nama dia), kecemasan apa? ", dia terus menjawab "Hannah ni, Hannah asyik menangis dari tadi..." terus tanpa mendengar jawapan aku, line dimatikan. Aku dengar suasana dalam telefon maid aku dah lain macam. Macam bukan di rumah. Kalau di rumah, keadaan semestinya sunyi. Tapi masa aku cakap dengan dia, bunyi seakan-akan dia di luar, noise banyak sangat.

Aku dah gelabah mengingatkan anak-anak aku. Janganlah dia apa-apakan anak aku. Bawak kereta macam orang tak keruan. Cucuk sana cucuk sini nasib baik Allah selamatkan perjalananku. Tapi 30 minit lebih jugaklah aku ambil masa untuk sampai ke rumah. Doa semoga Allah lindungi anak-anakku sentiasa di mulut. Aku tak putus-putus berdoa. Dalam masa yang sama, aku contact mama, husband bagitau betapa tak senangnya hatiku ni. 30 minit rasa macam lamanya alahai!

Sampai aja di rumah, aku nampak pintu rumahku tertutup rapat, SUNYI.Ya Allah, apa dah terjadi? Aku terus berlari ke arah pintu, aku panggil bibik aku, TIADA JAWAPAN. Pintu dikunci rapat. Aku terus menjenguk dari luar mencari-cari anak-anak ku dengan menyelak langsir dari tingkap luar.  Buaian Hayyan bergerak. Hayyan dalam buai tidur! Mana kunci?? Rupanya kunci ditinggalkan di dalam kasut yang digantung dekat dengan pintu supaya aku cepat nampak. terus aku capai kunci, buka pintu rumah nak melulu  ke hayyan. Hayyan seolah-olah baru terjaga dari tidur. Senyumannya meruntuhkan hati aku. Tergamak kau! Tergamak kau tinggal anak-anakku sendirian. Selesai Hayyan, tiba giliran Hannah. Mana Hannah?? Aku toleh ke lantai. Masyaallah, Hannah dah terkelepek meniarap di atas tilam. Bukan tilam, tapi di hujung tilam sikit lagi nak terperosok bawah sofa. Barangkali sudah letih menangis tidak digendong. Susu ditinggalkan untuk anak-anakku. Kau ingat Hannah pandai ambil susu sendiri kah? Bangang! Aku terus mencapa Hannah. masa tu hati aku hancur! Kasihan anak-anak aku. Mereka tak tahu apa apa! Hayyan gembira nampak mommy dia pulang ke rumah.

Aku terkedu, terpaku tak tahu nak rasa apa. Sedih? Marah? Kecewa? Semua perasaan tu bercampur dalam masa yang sama. Tak setitik pun air mata jatuh dari mataku. Tak sempat pun aku nak merintih meruntun menangis sebab keadaan jadi sangat kelam kabut. Esoknya mana aku nak letak anak aku nak ke kerja? Ya Allah kuat sungguh dugaan aku masa tu. Aku mesti kuat, yang penting anak-anak aku selamat di pangkuanku. Hayyan nampak kelaparan terus aku cari makanan untuk dijamahnya. 

Semua keluarga terdekat datang selepas 3 jam kejadian. Hubby pecut kereta 180km/j dari KL(tak sampai 2 jam ), mama, papa dan dua adikku dari Alor Setar bersama mak mertuaku. Mereka datang menemani aku di kala aku dalam kesusahan. Nasi dah jadi bubur. Aku mesti teruskan hidup. rasa nak ambil maid untuk kali ke-2 macam serik! Tapi tak tahulah kedepan hari nanti. 

Mungkin aku terlalu baik Mungkin bukan rezeki kami untuk senang. Allah sudah merancang hidupku. Mungkin Allah nak aku lebih menghargai hidup susah dan akan mengurniakan kesenangn yang melimpah ruah ke depan hari. 

Aku redha.


5/22/12

Tergamak kau #1








Dear blog,

Kau dengarlah rintihan hatiku ini. 9 hb Mei 2012. Bibik sialanku yang tidak berhati perut tergamak tak bagitau aku hal kecemasan yang berlaku haritu. Pagi Rabu aku ke tempat kerja macam biasa. Cuma, aku tak ke JKN, aku ditugaskan ke Makmal Kesihatan Ipoh untuk cover Asst. Engineer yang sedang cuti bersalin. Kerja berjalan macam biasa. Bila waktu kerja tamat, aku pun bergegas pulang macam biasa jugak. 

Sesampai aja di rumah, aku hairan bila pandang ke arah meter bekalan elektrik. Wah, meter letrik hilang! Dah kenapa pulak ada kecurian ka? Aku tertanya-tanya. masa tu pulak, pintu rumah aku terpelahang, anak sulung aku hayyan tersengih manja melihat wajah mommy pulang ke rumah, macam menunggu-nuggu kepulanganku. Bila aku keluar dari kereta, bibik bergegas datang ke arahku sambil menggendong anak kecilku Hannah. "Mbak, tadi ada orang datang..katanya elektrik tak bayar sudah 6 bulan..dari pukul 9:30 pagi lagi.." Aik? Aku rasa macam dah bayar. Masya-Allah, aku ke tempat kerja pukul 8, pukul 9:30 benda ni berlaku tapi kenapa kau tak bagitau aku? Rasa macam nak terajang pun ada. Bila dah petang, apa pun tak boleh nak setel sebab dah lepas waktu kerja la ngok! Tu lah, HP ada tapi asyik bergayut 24 jam, hal kecemasa macam ni tak boleh nak bagitau! Aku terus melenting. 

Masa tu teringatlah aku, kesian anak-anakku kepanasan dari pagi, sebak. Rumah sewa di Ipoh ni bukan calang-calang panas kalau siang. Kipas bukak nombor 4 pun rasa macam tak bukak kipas. Sigh. Bibik ada pun tak boleh diharap langsung. Dia boleh bagi alasan HP dia bateri kong, mati. Langsung tak terfikirkah nak bagitau bekas pengasuh hayyan which is selang 5-6 buah rumah aja. Salah aku jugak, petang tu aku langsung tak terfikir nak call tanya khabar anak-anakku disebabkan sibuk kerja. time-time kecemasan macam nilah jiran diperlukan ye tak?

Aku terus panik, mula la fikir malam nanti macam mana nak tidur, anak-anak aku macam mana nak tidur mesti tak boleh sebab panas yang amat, gelap pulak tu eeeeeee camnaaaa! Fikir-fikir dan fikir, telefon husband yang nun jauh di KL mintak tolong bayarkan bil, hantam bayar ajalah RM200 via Maybank2u sebab tak tau the exact amount. I've been waiting for the bill to be settled tapi tak sampai-sampai sejak aku cuti bersalin aritu tup-tup dah kena potong tak bagi notis.

Masa pun berlalu, senja makin hampir, dalam suasana panik tapi bibik buleh buat bodo ja, aku teringatkan EBM ku. Ya Allah!!! Kalau dah dari pukul 9:30 pagi takda elektrik, komfom cair dan rosak semua susu-susu perahanku! Bibik tak fikir kaaaa anak aku Hannah hanya depend on that milk! OMG aku rasa macam nak nangis masa tu. Bila aku buka peti ais, memang cair semua susu cuma ada sikit kesan sejuk kat botol. Aku mesti selamatkan botol ni no matter what! Terus masukkan botol susu dalam cooler box walaupun aku tau punah harapan tapi aku cuba selamatkan, bawak ke rumah member, tapi kena bawak naik kereta. Tak boleh jalan kaki.

Sebelum tu aku ke rumah ex-housemate ku Suri, mintak kalau-kalau aku boleh bermalam di sana satu malam sebab dah tak boleh nak buat apa. kalaulah bibik aku bagitau awal aku boleh setelkan, terus ke TNB or whatever. nasi pon dah jadi bubur, i have to save my kids. Tak sanggup nak  bermalam bertemankan lilin. Terus drive ke rumah Suri dan dia kata ok boleh tidur di rumah dia. Alhamdulillah. 

Aku bergegas pulak ke rumah untuk pack barang-barang. Tau tak even nak siapkan barang simple-simple untuk 2 anak kecik, bukan mudah! Aku hanya fikirkan barang anak-anak. Aku sehelai sepinggang tak apa. Asalkan anak aku sempurna. Lepas siap pack, terus drive kereta hantar susu yang tak berapa boleh nak diselamatkan, lepas tu terus drive patah balik ke rumah memberku Suri. Masa tu dah tak fikir penat. Masalah nampak simple tapi disebabkan aku tak ada keluarga terdekat di situ, masalah jadi besar.I was all alone. And the kids only have me. 

Malam pun berlalu, esok pagi Khamis kami balik ke rumah, pukul 8 pagi dah mula rasa panas. Aku terpaksa ambil EL haritu. Nak setelkan hal meter ni by hook or by crook mesti pastikan orang TNB datang harini jugak! Selepas berjam menuggu, aku dah panas bontot apsal la tak datang-datang lagi, bila call hotline diorang cakap pulak kalau cabut meter punya kes kena ambil masa 3-7 hari bekerja! MasyaAllah... awat lama sangat...Masa tu otak aku dah suruh aku pack ajalah balik ke pangkuan suami di USJ. Alang-alang dah hari khamis kan. Tapi tak boleh! Takkan nak tinggal rumah tu takdak meter kan. Aku dah mula kesiankan anak-anak aku berpeluh setiap masa. Sementara tunggu, aku ke kedai baby belikan anak-anakku kipas batteri yang selalu pasang kat stroller tu sorang satu. Kesian kan. 

Pukul 1 tengah hari, aku dah tak keruan terus ke TNB ipoh. Nak tau keadaan sebenar sebab apa letrik rumah aku kena potong. Masa tu baru tau memang tak ada dalam sistem menyatakan aku dah bayar letrik tunggakan bulan 9-12 2011. Notis pemotongan bulan 12 aku ada terima tapi aku yakin aku dah bayar selepas terima notis tu sebab aku ni jenis suka bayar tunggakan sekaligus. Alah, sebulan rm50 camtu malas la kan haha. TNB ingat letrik rumah dah dipotong sejak bulan 12 sampailah bulan Mei. Adoi, macam tu ka ceritanya. Aku bayar dalam mimpi la kot haih careless me! Balik rumah dalam pukul 3 ptg, tunggu punya tungu at last pukul 5 petang TNB team datang pasang semula Meter. 

Apa pun, aku tetap bengang dengan bibik aku tu sebab tak bagitau aku hal kecemasan macam ni dan sebab dia punya pasal aku terpaksa merempat di rumah orang. Nasib baik ada jugak ex-housemate, kalau takda? Sabaq ajalah. Survival tinggi sungguh sejak anak 2 ni. Nak tau apa jadi dengan susu? Rosak, ada yang boleh pakai ada yang rosak terus. Member aku Yana bagi sikit stock susu dia. Tapi taklah sampai jadi anak susuan, sebab aku sempat perah sebotol pagi tu. Sedih betul.


-tawa dalam tangisan-
tak pernah anak aku secomot ni.
mummy terpaksa ikat tocang!
5/8/12

iucd insertion...gulp!

Minggu ni adalah sedikit masa yang dart boleh curi-curi sambil mengepam untuk tulis this entry. Sambung balik entry kaedah konraseptif pilihan dart, i have chosen IUCD sebab tak kacau hormon yang boleh menggemukkan, period pon hopefully ok(belum datang bulan most probably sebab breastfeed kot).

Bila dah set appointment, maka Dart pun dengan selamba drive sorang tinggal anak-anak kat rumah, hubs tak boleh teman sebab masa tu weekdays duh. DR yang nak buat insertion ni ada weekdays aja. Bila dah masuk time tunggu-tunggu kat lobby sempat lagilah main-main IPod, tanpa rasa TAKUT langsung apa yang bakal terjadi. Dart tak bersedia langsung dari segi mental atau fizikal. Main redah aja. Reserch kot internet pon sempat tengok youtube video macam mana nak masukkan IUD roughly. kalau tak tgk youtube tu memang tatau langsung macam mana rupa details rod tu ha ha ngek btui. Ingatkan sakit main-main macam pap smear aja.

oh macam ni rupanya.

Bila nama dipanggil, masuklah dart dalam bilik pemeriksaan, DR suruh baring ala-ala nak beranak. Aish....Okla sebab dah buat pap smear maka boleh rileks lagi sambil DR tengah siap-siapkan alat yang perlu. Sempat lagi kongsi cerita-cerita baby, breastfeeding sebab DR tu pon baru lepas bersalin hehe. 

Oh untuk pengetahuan mommies, procedurnya senang saja, dia akan ukur pangkal rahim kita panjang mana dengan masukkan something, lepas tu dia akan insert the thing, potong benang dan SIAP! Tak sampai 10 minit pon sebenarnya. Ingatkan sakit sama macam pap smear. The procedure is quite similar to pap smear, cuma bezanya pap smear nak ambil sample dari pangkal rahim saja. Dia akan masukkan something macam bentuk kon untuk buka lobang. Rahim tak kacau. Tapi IUCD ni nak masukkan benda dalam rahim. 

Bila DR dah siap, DR kata nak ukur rahim masa tu rasa senak tatau nak cakap!! Arghhh sakit gilaaaaaaaaa masa tu kemut seboleh bolehnya tapi DR suruh relaks. Sebab dah panik sangat kot tapi memang tak boleh relaks. Boleh terasa kat dalam badan ngilu masa dia ukur tu. Bila nak masukkan rod tu, masa lalu sebelum pangkal rahim ok lagi, time nak masuk dalam rahim tu memang terasa senak, sakit, macam senggugut tahap maksima wooooooo. Pastu DR adjust adjust lagi. Masa tu dah tak tahan tapi DR suruh relaks dan tahan. Dah la terbuka luas lubang toot toot adoiiii. Then tiba masa time nak potong benang. Masa tu rod dah ada dalam rahim, memang terasa sangat-sangat tak selesa tapi kena tahan. Sabaq ajalah. Meronta-ronta dart masa tu ouchhhhh!! 

DR scan lepas dah siap semua untuk tengok kedudukan rod tu. Dah siap semua boleh keluar bilik dan balik. Sebelum tu nurse akan bagi kad yang tertera tarikh iucd dimasukkan. Supaya senang kita nak monitor or supaya kita tak lupa. Sebab by 3 years dah kena tanggalkan.  DR suruh monitor tengok kalau dia terkeluar kena datang balik kat dia cuak aku tapi possibility rendah. haha.

Bila dah siap semua, jalan pon ala kengkang-kengkang, ingat nak drive balik terus tapi tak tahan sakit sangat senak ada benda dalam rahim, tak tahan sangat duduk kat lobby rehat-rehat. Masa tu terasa nak sangat hubby temankan boleh kongsi kesakitan. Kongsi dalam facebook ajalah jawabnya alahai!
Dah lepas rehat tu boring dan terus nak balik. Tapi taknak balik lagi sebab takut hayyan ajak main pijak-pijak perut camnaaaaa. Terus dart ke shopping complex dan borong 9 helai baju hahhahaha. Walaupun tengah sakit-sakit gila tak selesa dalam perut tapi tak sedaq diri. Kang terkeluar sapa yang susah. Aku sendiri jugak yang susuah. he he.

Dart ambil masa dalam 1 minggu jugakla nak sesuaikan dengan my body. Masa seminggu pertama tu, bila najis tengah lalu dalam usus besar sebelum buang air besar terasa sakit sangat. Bila sakit tu dah tau dah jap g nak berak la tu haha. So far takda masalah dah boleh terus bersukan sejurus selepas masukkan IUD bak kata DR :p

For mommies yang nak cuba this way, it is reccomended cuma kena jaga kebersihan lebih sikitlah. So far takda masalahla sebenarnya cuma masa nak pakai tu DR tu tak pandai tackle kot :p Maka, 3 tahun i wont be pregnant. huhuk rindunyaaaaa. tapi betullah kan buat anak ni bukan fikir seronok aja, banyak yang kita kena korbankan. Tak sesuai sebab dart berjauhan dengan hubby. Kalau pregnant lagi tanggungjawab nak menjaga anak tu dart kena pikul sorang. Penat jugaklah. sekarang masa untuk focus kepada hayyan dan hannah! Weeeeeeeeeeeee! 

19/3/2012

p/s : oh cara ni murah sangat. RM 180 +  saja. Kalau kat LPPKN lagi murahla kot.
 

Blog Template by YummyLolly.com