6/6/12

Pengalaman emas ke-2 ; meneran keluar hannah

Anak ke-2 mommy dah masuk 5 bulan, mommy dah hampir lupa ni details nak beranakkan awak, sori sayang. Things have been so tough lately. But mommy am getting used to it k.

Macam biasa dart ambik cuti confinement 3 bulan, ambil 9 hari awal dari due date which is 5/1/2012. Takut terberanak emergency 9 hari sebelum tu pun sebenarnya gamble. Member2 ramai 2 minggu sebelum pun dah meletop. Masa tu dart tawakkal aja la. Kalau terberanak pun kat Ipoh, hantam sajalah. Beberapa minggu sebelum bersalin dart ada g checkup pregnancy kat KPJ Aloq Staq dan book gynea kat situ, Dr. Kamaruzaman. Memula plan nak try another Dr., Dr. Kang, one of the best senior gynea di Alor Setar orang cakap dia lembut la semua puji dia. Tapi takda rezeki sebab bila g sana Dr. kang cuti dan Dr. Kamal ganti. Rezeki dekat Dr Kamal jugak la nampak gayanya. Masa tu 2 minggu sebelum bersalin MC 2 minggu sebab Dart jadi piles yang sangat sakit.

Lepas checkup semua Dr kata baby dah engaged, mai balik kat dia 1 hb Januari 2012 kalau tak terberanak lagi lah. Tunggu punya tunggu, baby tak mau keluar sampailah 1 hb. Dr. kamal kata baby dah ready, matang cukup semua, laluan pun dah buka 2cm cuma tak sakit-sakit contraction lagi. "Kalau camtu kita induce lah. Hari ni saya busy sikit. Nak? Esok terus masuk labour room ok.." Gulp. Dart pon rilek ja kata ok. Hebat kan. Hari nak bersalin pun kita boleh tetapkan. Tak pernah ku sangka nak beranak boleh set set masa dan hari hahak. (depend on condition jugak, kebetulan takda masalah) Gembira sebab tahu esok akan lahirkan anak ke-2, dah tak larat nak kendong dalam perut sebenarnya.

2 hb Januari tiba, lepas subuh terus siap-siap bersihkan diri nak pergi bertarung nyawa sekali lagi. Kali ni Dart rasa sangat takut berbanding 1st time, sebab dah pernah rasa macam mana sakitnya contraction untuk buka laluan. Huuuuuuuu doa supaya dipermudahkan tak lekang di mulut. Masa tengah push tu tak terasa sakit tapi masa nak menunggu berjam jam contraction tu Allah saja yang tahu maha sakitnya. Dengan keadaan cuak, Dart terus ke bilik admission, book bilik siap-siap, bayar DEPOSIT, sign apa yang patut dengan husband dan ditemani Papa. Lepas setel, terus masuk ke labour room.

As usual, kena tukar baju, keadaan dalam labour room sunyi, tenang, sejuk sangat, Dart cuak-cuak lagi makin takut haha. Nurse on call bersilih ganti datang tanya keadaan diri, bagi penerangan apa yang patut, then terus Dart baring. Baring untuk bertarung sangat tak best feeling dia huhuuuuu. Lepas beberapa lama menunggu, datang la nurse masukkan ubat induce dalam drip(Pitocin i think) pukul 9 lebih kurang.Awal-awal memang tak terasa apa-apa, nampak graf kat ctg tu buat bodo ja. Then pukul 10 pagi, Dr. kamal datang dan pecahkan air ketuban. Masa tu pon tak rasa sakit apa-apa langsung.   Tibalah masanya, makin lama masa berjalan, makin kuat contraction. Husband Dart memang peneman setia kalau takda hubs di sebelah taktahulah macam mana nak handle kesakitan tu. Thanks abang!

Dalam masa 2 jam, hampir pukul 12 Dart dah rasa macam ala-ala baby nak kluaq which Dart terasa macam nak push aja. Bayangkan masa tu Dr. tak sampai lagi. Nurse suruh sabaq jangan teran tapi i know this is the right time!!! Then nurse cek terus kelam kabut sebab dah nampak kepala baby. Terus depa kalut panggil Dr. Diorang suruh jugak tunggu Dr jangan teran lagi huuuuuu. Sampai aja Dr. dia terus pakai glove n siap2 siap sikit Dart terus push....sekali teran dan terkeluar Hannah hihi.

Adoila, tak sangka anak ke-2 sangat cepat dan senang berbanding anak 1st. Memang la ramai yang kata anak ke 2 senang seba dah ada jalan tapi dart tak sangka secepat dan semudah itu. huhu alhamdulillah sebab dipermudahkan. Sakit pun sekejap saja. Masa nak teran tu tak menyempat-nyempat nak sedut Entonox bagi hilangkan sakit haha.

Masa berankkan Hannah dart dalam keadaan sedar yang tak mengantuk sebab tak sempat nak hidu entonox banyak dan tak sempat kena kesan entonox, so Dart rasa lebih feel daripada beranakkan Hayyan dulu. Masa Hayyan dulu terasa pening, mengantuk dan yang paling penting dart nangis meraung lepas beranak. Tapi time Hannah Dart dah boleh kontrol emotion. Cool sikit hehe.

Ish ish seronok betul pengalaman ni. Kalau boleh taknak beranak lagi tapi i am totally cool with that. Terima saja rezeki Allah hehe. Lepas siap semua terus baring kejap dalam labour room, then terus masuk dalam ward. esok tengah hari dah discharge.

2 comments:

nur hidayah isa said...

aaa takotnye dengar cerita ni. macam sakit gile je nk beranak. tapi nak anak ramai. hehehe.

akula aku said...

lebey kurang pengalaman sy bersalin anak ke 3.. dlm kereta lg da rasa baby nk kuar sgt2. masuk labour room, xsmpt psg ctg n drip pun.. kepala baby memang da hampir terkeluar. terus midwife tarik baby keluar.. husband pun xsmpt tengok.. alhamdulillah..dipermudahkan

 

Blog Template by YummyLolly.com