7/6/12

hargailah isteri anda..

"Selamat malam sayang. Semoga Tuhan balas pengorbanan mummy selama ni. muahhhh. love you forever."

Terjaga pukul 2 pagi. Terharu apabila mendapat message dari sang suami. Benar, hidup saya amatlah dalam keadaan kelam kabut sekarang. Sampai di ofis fizikal sahaja di tempat kerja tapi kepala fikir masalah di rumah. Sampai tak boleh nak digambarkan melalui penulisan. Siapa yang pernah merasa akan faham situasi ini. Dart tak minta apa-apa, cuma penghargaan saya membesarkan anak-anak seorang diri. Tough sangatlah tough! Tapi Dart berpegang pada kata-kata, "berakit-rakit dahulu, berenang ketepian, bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian." Insyaallah. Perkara ni juga menjadikan i am a tough woman! Bekerja bukan calang-calang, kena travel bagai. Balik rumah tak boleh berehat uruskan hal anak-anak. Hal rumah tangga. Siapa boleh celen? eheh. 

Bukan bermaksud nak merungut, tapi dasyat juga menjaga 2 orang anak yang belum tahu erti kehidupan sebenar. Bila letak adik, abang akan datang kelepuk! tak pun cakar muka adik. Sangat bahaya. Bila dukung adik, abang akan meruntun di kaki mintak nak didokong jugak. Bila melayan abang, adik pulak akan meraung! huhu bikin pusing kepala! Bila malam, setiap sejam mesti akan jaga susukan adik. Pastu tambah pula dengan abang kadang-kadang minta susu. Rasa macam tak tidur lah setiap malam. Esok kena kerja pulak! Tapi tak apa, diorang pelan membesar. Bila masa dah sampai, abang takkan pukul adik lagi kalau ditinggalkan sendirian. 

Nota : Takut jadi hati batu pulak sebab dah terlampau "tough".

lepas ni nak cerita how do i cope! my rutine and so on boleh share untuk mommies yang duduk berjauhan dengan husband jugak!

3 comments:

adiridha said...

yes dart, u r really tough! keep hanging on there... hubby pon dah doakan u and be strong for you.even my mom pon cakap ishh dart tu hebat betul la dia..camana dia bela anak dia sorang... heee.... i said,mom i know it already from her blog. hehehe...

the thing is about staying apart,most of the times makes your love grow stronger..although some say its not.but.akak nye experience,staying apart with hubby more deliver baby sorang2 at that time in Japan was a indeed has its own bless. bela anak beza setahun seroang pon bukan senang tambah sorang laki sorang pompuan.akak yang dua2 pompuan setahun sorang ni pon mmg tak menang tangan! dah la dulu tak kerja ..la ni ja study. need a lot a lot of patience, doa and insyallah hubby dah appreciate you ..thats a good start.
pelan kian besar...insyallah everything will be easier insyallah but different age different kerenah... tp bila fikir semula,its worth it..when one time akak sakit,anak kita yang kecik tu jaga.. what we have is just the three of us.. hehehe.. and hubby plus when he is around..

much love and stay strong..

kak dila

*azni* said...

lbh kurang dgn sy..sy berkerja,dua2 anak sy jg dan kami laki bini pjj..kdg2 rs nak nanges menghadapi susah jg anak sorang2..sgt2 mencabar!tp mcm sis ckp,berakit2 dahulu,bersenang2 kemudian..itu lah yg sy semat dlm hati..pikir ms kecik2 je dorang camni,dah besar nanti pasti sy akan merindui saat2 dua2 menangis mintak perhatian..bersabar lah sis..ini jalan yang tuhan tetapkan utk kita..insyaallah ada hikmah di sebalik semua ni..

ina ariffin said...

slm..semoga tabah n cekal. syurga pd isteri dan ibu yg berkorban utk keluarga. jgn lupe share stories ye. ;)

 

Blog Template by YummyLolly.com