1/5/10

simplest makeup

BOSAN

To aina yang request macam mana nak makeup ala-ala gambar feveret 2009, ha mai nak share walaupun kami bukan terer, tapi buleh la sikit-sikit ha ha. makeup ni memang aku selalu apply kalau dah malas tapi tak nak muka nampak sebam without makeup, just in 10 mins, kadang-kadang tak sampai pun. Harini bosan gila taktau nak buat apa, ohhh sebelum terlupa congratulations to Dib! Dah naitei dapat kyuupi! ha ha nanti boleh supply mayonis banyak-banyak!i'm happy for her sebab dah dapat keja kat Bangsar tu, boleh la lepak midvalley every weekend :p

Ok, back to the makeup story....the point untuk nampak berseri bila makeup, tentulah BASE. Mesti ramai yang tak suka base yang macam tepung gomak Spa-q kan. Tapi janganlah sampai tak nampak langsung base tu, bila apply memang la akan nampak macam hantu sikit, tapi kejap saja.

Firstly, apply base makeup consist of base makeup, foundation, concealer, and compact/loose powder. benda ni sangat wajib! Kalau tak pakai, letaklah banyak mana eye shadow pun tetap kurang menyerlah. Pakai lah kalau boleh senatural-natural yang boleh, i memang anti tepung gomak! Kalau boleh, warna foundation tu dielokkan cerah daripada kulit sebenar sikit, baru nampak berseri. jangan jadi macam aku, foundation aku gelap dari kulit, memang nampak tanned gila tapi sebab dah terbeli, pakai aja lah sampai habis, dang!

My base : Yana's bobbi brown base, chanel liquid foundation, shiseido intergrate concealer & kanebo Doltier powder

Bila dah siap, akan nampak macam hantu makcik kat bawah ni:

ha ha.

Then barulah boleh apply eye shadow dan blusher semua. Kalau nak natural look, pilihlah colour yang brownish, lebih kurang dengan colour badan kita. Kalau nak yang senang, apply 3 colour, coklat tua, coklat biasa, dan coklat cerah(ish susahnya nak expresss!)contohnya macam kat bawah ni:

my pallet kit : chanel travel kit(eye, lip & cheek)
semuanya natural colour. senang nak apply~

Colour cerah, apply kat semua bahagian mata untuk base, then diikuti dengan coklat biasa kat atas garisan mata + crease, then lastly yang gelap tu apply sikit saja di bahagian kelopak mata. Then, untuk menambah seri mata lagi, tambahkan eye liner berwarna brown. Kat sini, ada point penting: aku suka guna liquid eye liner, eye liner kalau boleh jangan la nampak comot, bila tengok tak cantik. It needs a lot of practises, so kalau rasa tak berapa yakin nak pakai eye liner liquid, pakai yang pensil/gel eye liner, then blend dengan brush bagi line tu tak nampak obvious. Rasanya, makeup ni macam painting gak kot. Kalau masuk shadownya, cantiklah hasilnya :)

Then, kepit bulu mata bagi melentik, then apply mascara. Lepas tu apply blusher di apple of cheek, lastly sapu lipstick. Habis!

mascara . eye liner & lipstick

senang senang!hehe. Tak semestinya brand power-power tapi sebab aku ni chanel makeup maniac, huhu. Tak kisah brand apa pun actually, brand bodoh pun kalau tak reti apply tak cantik gak! :p

sebelum

selepas

selamat mencuba aina!sapa-sapa pun boleh haha.

9 comments:

Nurul Aina Adnan said...

sayalah aina tuh..!haha....tq k.dart..nk try praktik...

Liyana Safra Zaabar said...

hak2,yana's BB ;p perabih pun tkpa, bau pening,mabuk

Wan Nor Dalila bt Wan Mahmood said...

uish..bagus btul.benkyo ni narimashita..kak dart..pe kate buat video cam lam youtube tu??
heeee..best gak,sng sket..

dartdadada said...

aina : hehe cubalah cubalah!senang saja...:D
yana : wey ok ja hg nya base tu takla busuk gila pun!ehehe tapi skrg pening gk la kepala aku :p
ila : uish vid tu enryo shimasu hahahk

Liyana Safra Zaabar said...

tk busuk,wangi semacam,mcm minyak wangi kereta bapak aku,pening

cujen said...

muka aku mekap ke tak mekap sama je.. bile mekap pun nampak cam tak mekap..cano tu?? isk... bila tak mekap lagi la cam mak lampir... ade petua tuk kulit berminyak??

dartdadada said...

@cujen : eh caner mekap nampak mcm tak mekap tu?huhuhu petua kulit minyak tatau sgt...kat mesia mmg senang skit nk minyak..panas kot...

dilla kamal said...

apit kata: rambut dia kilat ;)

dartdadada said...

tu naikkan contrast ja tu :p

 

Blog Template by YummyLolly.com