11/6/10

Mummy wanna checklist 2nd version

This list pulak was given by my cousin. Lebih kurang dengan post sebelum ni, but lebih spesifik mengikut category, especially whenever we're in Hospital untuk bersalin. Thanks Munirah!


Baby Gear
Baby Tees SL (8)
Baby Tees LS (6)
Romper (2)
Baby Pant - Short (8)
Baby Pant - Long (6)-
Booties (5)
Mittens (5)
Baby Bip (2) - later boleh beli.bila bb dh pandai main air liur
Baby Handkerchief (3)
Barut (10)
Topi-

Diapering
Fabric Nappy (1 pack- 1 dozen)
Disposable Diapers (1 pack - 24pieces)
Diaper Wipes (2 packs)
Changing Mat
Diaper Rash Cream
Baby Detergent for Washing

Baby Care & Grooming
Baby Powder
Baby Lotion-
Baby Oil-
Tissue-yes
Hair Brush-
Cotton Bud
Nail Clipper
Nasal Aspirator-
Thermometer
Minyak Telon-

Nursering
Blanket-
Bedding Set
Kelambu
Bakul Baby (Simpan Baby Gear)


Feeding
Bottle S (2)
Puting Botol Susu (2)
Bottle Brush-yes
Sterilising Tablet-.

Bathing
Hooded Towel
Towel-
Bath Tub-
Shampoo-
Body Shampoo-

Travelling
Bag Baby-
Baby Warmer for Bottle
Milk Casing tingkat2

Confinement (Mummy)
Jamu-
Socks-
Blouses-
Panties
Bra-
Towel-
Bengkung-
Pad-

Hospital Checklist
Blouses (5)-
Socks (2)-
Kain Batik (3)-
Panties (5)-
Bra (2)-
Towel-
Pad (6)-
Face Towel-ok
Disposable Baby Diapers (6)-
Toothbrush-yes
Minyak Selusuh
Minyak Angin-
Plastic Bags-
Nursing Pad (4)
Sweater
Baju Baby (4)-
Minyak Telon-
Baby Wipes
Hair brush
Facial Cleanser-up to u
Mosturiser-
Slipper-
Air Zam Zam



Untuk memenuhkan list sebelum bergerak ke Ipoh, semalam mummy Dart n hubby ke Ikea, actually tak plan pun nak tengok-tengok baby goods, just nak makan meatball hehe. Then ada masa lebih, terus terjah Children's IKEA. Rupanya cute benor la barang-barang kat situ. Mummy Dart beli container, baby towel with hoodie, cotton napkin(comel!!) n mosquito net. Semua comel!!! ha ha.

Pagi ni pulak, kebetulan nak beli barang untuk masak, kami ke Mydin Mall pulak, then beli miyak Telon yang selalu orang suruh beli, untuk sapu dekat perut baby masa dia kembung, and then beli spray bottle juga untuk basuh berak baby. Ada juga survey-survey set bersalin ke arah jamu-jamu, tapi tak jadi beli lagi sebab nak tanya ramai lagi orang yang berpengalaman dalam bab-bab set bersalin ni.

cute kan!

5 comments:

dilla kamal said...

lupa nk pesan kat angah awai2, bj baby yg romper tu patut beli byk, sbb bila baby pakai senang nk dukung and change diaper.kalau pakai yg baju dgn pants tu senang terangkat dan terselak, esp kalau babay pakai binder (barut),lg teruk.

lumpkins said...

waaa...suge guuzen..semlm br dok browse baby stuff kat ikea nye website....cute deshou....

matt mimpi said...

ayaq zam zam ada dak? kat mmu byk pak arab dok bwk balik ayaq zam zam

adi said...

yeah,1st time akak nak comment kat sini.. taktaula maybe akak mis out atau mmg takde dlm list is baby diaper rash.so far anak akak dari umur 0 months to 4 years old ni,diaper rash BRAND DRAPOLEAN yang paling terbaik.yg brand lain tipu je..akak kadang simpan satu dlm kereta,satu dlm handbag satu dekat rumah.gile fanatik! keke..bukan ape..budak2 kecik ni ske rash espc kalau pakai diapers yang tak bagus n dpt plak anak yang kulit sensetif.habis merah2..kalau tak sapu sampai luka2..sian tau.. then kalau melecur sket pun boleh sapu..infact gigit nyamuk pon akak sapu really works.haa..sebut pasai gigit nyamuk,rumah mertua dan mak akak tu mmg banyak nyamuk, akak cari nyamuk lotion organics yg sesuai utk baby.. akak pakai kelambu tak berkesan pon,nampaknya nyamuk dekat situ ada mesin menangkis kelambu.wakakak.. habis merah2 pipi anakku itu.n minyak baby plak akak pakai minyak cap limau kaler merah..fuhh..mmg akan terkentut2 baby lepas pakai.alhamdullilah walaupun ada minyak lain,last2 minyak ni jugak aku pakai sampai la skank.dulu masa dekat jepun beria ja aku beli nappy sekali tak guna pon..sebab sgtlah menyusahkan akak nak swadle baby.i wish i found the baby swadle yang leh zip zap tu dulu... lastly my cousin pakaikan sleeping bag ikea utk anak dia for tidor..sbb selimut2 ni akan terbang bila tido.keke.maksudnya baby gerak sana sini selmiut tu pun gerak2.. which tak safe gak la for the baby.so good luck.i really enjoy trial n error masa shopping brg baby.

fariza said...

dart dah ada baby's little book? untuk catit all his firsts, all the feelings, excitements, birth story, progress n developments sampailah umur dia setahun. kat MPH ada banyak dan sgt2 cute! ada yg comes in mini casing yg kite boleh simpan baby's mitten,shoes etc. saje la kenang2an.

 

Blog Template by YummyLolly.com