4/20/11

car seats survey


Phew, satu task yang amat mencabar untukku. Dart nak beli car seat untuk my baby. So tengah survey from all aspects, baik dari quality, keselesaan, cost, bla bla bla. Dart kalau boleh nak beli car seat yang boleh guna sampai 18kg tu. Takmau yang baby carrier memandangkan hayyan pun dah 7kg nok! 

Dart rasa sangat perlulah untuk beli car seat ni sebab i always travel back to Kl, Subang - Ipoh. For the sake of his safety! Tak caya baca entry ni. MENARIK. Dan lagi satu, Dart dah start terseliuh tangan, sebelum ni sakit aja tangan. Sebab asyik pangku hayyan. So from now on kalau travel(with hubby), nak aja letakkan hayyan atas car seat tu. Harap-harap hayyan nak lah. So before it's too late untuk beli, baik beli sekarang. Kang dia taknak nayaaaaa. Hayyan dah asyik nak duduk sekarang ni. So, kalau letakkan dia baring, dia akan automatically pusing nak meniarap, OR angkat kepala. Taknak baring dah anak aku, serupa dah besar padahal baru ja nak dekat 4 bulan hidup di alam fana ni. Rilek -rilek la hayyan. Tapi bagus jugak, ramai cakap cepat hayyan belajar. Alhamdulillah..

1. COST

Dari segi budget, Dart sekarang hanya mampu beli car seat yang tak lebih dari rm1000. Lagi bagus kalau boleh dapat bawah rm500. Dulu masa hayyan dalam perut, banyak savings dia, komitmen pun tak banyak macam sekarang. Sekarang ni, nak kena bayar macam-macam, duit rumah yang kitorang beli, tambah pulak dah ada 2 kereta, gaji berkurangan sejak masuk government, dan jugak kos ulang-alik ipoh-kl, terpaksalah kami berjimat. Takda duit buat cara takda duit eheh. Takpa, beli yang mana mampulah. Tapi, appearance mestilah lawa. Kalau boleh dapat yang sale, lagi baik ya tak?

2. QUALITY

Nak kualiti elok, terpaksalah spend orang cakap. Ya betul, sebab nak beli benda ni bukannya selalu. Kalau boleh tu boleh diturunkan kepada adik-adik hayyan yang bakal menjelma tak lama lagi. Tapi kalau nak elok, selalunya mahal!! Damn. kalau ikutkan memang lah nak hangkut britax terus!

Antara product yang berkenan di hati setelah membuat consideration :


Name:Fisher-Price: Safe Voyage Convertible Car Seat
Normal Price:
MYR628.00
Sale Price:
MYR565.20 


Name:Halford: Premier Neo Convertible Car Seat
Your Price:
MYR599.00
Serial Number:NEO

Name:Maxi-Cosi: Dori Convertible Car Seat
Normal Price:
MYR899.00
Sale Price:
MYR699.00 


Name:Maneki Ise: Convertible Car Seat
Normal Price:
MYR499.00
Sale Price:
MYR329.00 
Taktau dari mana brand ni sebenarnya.



Name:Babyluxe: Convertible Car Seat
Normal Price:
MYR599.00
Sale Price:
MYR399.00 

source :http://www.littlewhiz.com/
Dah cari di babyjaya.com tapi harga lebih mahal dari littlewhiz ni.

Dart paling berkenan yang ni :


Combi: Coccoro Car Seat (Orange)

MYR   999.00   729.00


source : http://www.mybbstore.com/
Nampak simple, kukuh, plus Combi kan. Barang dia semua ringan tapi kuat.

Dekat http://www.superbuy.my/ or online boutique lain pulak ada banyak brand aldo. Murah pulak tu. Dalam rm300 ja . Is it good? Kalau ada sesiapa yang pernah guna nak riview!


p/s :  any suggestion for choosing car seat?
Blog ni sangat berguna untuk reference.

3 comments:

cujen said...

yg first tu nampak mcm best je...

lumpkins said...

yang aldo tu jgn...i've seen it in person...padding tak best..kesian kat baby...

dartdadada said...

huhu at last dah beli yang lain...mothercare punya...thanks syaz....

 

Blog Template by YummyLolly.com