4/14/11

my 1st official makeup class

It all started with this:
siapa yang tak suka discounts, sale and so on kan?!
Adik dart la yang reccommend website ni. Best gila makan ice-cream gelare murah. Beli voucher dan redeem! 
Husband dart pulak dah asyik gilakan website murah ni.
 Sampai lah one day dia hadiahkan dart 1 voucher ni:
i was like....."thank you abanggggggggggggggg!" 
It was one of my dreams to get an official makeup class, dapat sijil, kalau boleh nak ambik diploma...tapi kerja, budget, kena fikirkan jugak. Kalau nak belajar tinggi lagi, maybe i have to persue my career dalam bidang ni pulak. Kalau tidak rogi besoooooooooooo. So, buat masa sekarang cukuplah sekadar belajar how to enhance the beauty that has been gifted by the almighty. (Tapi kalau malas main redah jaaaaaaaa)
So, the deal was on. I get to redeem a makeup class organized by Malswisse Derma care Training center in empire Subang for just rm50. Bayangkan 3 kelas 50 hengget jaaa?? Sungguh murah. The course is actually worth rm600. wow. Occay, btw, who is Malswisse? Kalau dart tak pegi class ni, i am sure takkan tahu pasal training centre ni. Good job in promoting your company through Groupsmore! 
Malswisse Derma Care Training Centre (MDC) was established to educate, enrich and empower women of different age groups and professions to take ownership of their health, and their families overall health and well being.

Our MISSION: -
• To educate, enrich and empower women’s health and well-being specifically for women’s after delivery education and treatments
• To prepare students to be knowledgeable, skillful and productive society, capable of meeting global challenges through flexible and suitable hands-on training.
• To provide comprehensive beauty skills and services training opportunities for women and youth from the disadvantaged and marginalized group.
• To overcome the shortage of skilled, knowledgeable and competent manpower to fulfil the beauty industry needs.

Ic, so malswisse ni adalah sekolah/kolej untuk para pencinta kecantikan, tak kira makeup, waxing, manicure, spa, salon, sampailah  post natal care(tok bidan modern) dan management in salon/spa. Diorang ada produk sendiri yang digunakan oleh student masa sesi pembelajaran. Takda dijual di kedai. 
ok, lets talk about my 3 lesson's class. We'll see what Malswisse is offering :
Makeup was invented when the great painters of old realized they could get more women, and some men, to part with their money if they painted facial canvases instead of church ceilings. Be a master of your own canvas with today’s GroupsMore voucher: for RM50, you get a hands-on makeup tutorial package worth RM599 with Malswisse Derma Care Training Center at Empire Subang. 
 
Within an atmosphere of dedicated personal attention, expert beautifiers guide up to 10 students per class on transforming fresh-faced day looks into stunning night makeup. Novice painters need not fred if they come unarmed, as makeup gurus provide magic wands and colour palettes from cosmetic deities such as Shu Uemura, MAC, Bobbi Brown, Estee Lauder and Chanel, while offering deadly secrets on keeping cosmetic bags updated. 
At the end of 3 tutorials (2-3 hours per class), both English and Mandarin speaking students would have acquired the basics of enhancing their best features. Tutorial topics include
  • Skincare
  • Working with makeup brushes
  • Skin tones, foundation selection and application
  • Enhancing eye shapes. Eye shadow, eyeliner and mascara application
  • Base and powder types
  • Face shapes, contouring and blusher application
  • Lip liner and lipstick application
  • Brow grooming techniques
  • Natural day makeup
  • Evening makeup (smoky eyes)
MAC? Bobbi brown? whoahhh.
 I was very excited to see the list of makeup products which will be used during all lessons.
1st lesson :
Dart lambat! ha ha. Kelas should be starting at 10:30, tapi dart sampai 10:35 fuh fuh. Bila masuk dalam bilik kelas, semua dah sampai, dalam bilik tu ada satu meja besar, white board, satu sudut yang penuh dengan MAC products(whoaaaaaah seperti mahu curikkk) with bobbi brown brushessssss!! Setiap tempat duduk dibekalkan dengan cermin muka, lengkap dengan cotton muka, cotton bud, air satu mangkuk, hairband. Kat tengah-tengah meja pulak ada skincare products from malswisse. Bila dah duduk, makeup guru perkenalkan diri, dan start the lesson! Satu bilik dalam 10 org ja. Masa tu i was the only Malay. phew.
Learning about skincare. Step-step penting dan disiplin yang harus diikuti semasa mencuci muka untuk mendapatkan hasil muka yang licin macam kulit teloq. I actually like their mask most because of the smell of berries was soooooo tempting! Suka gila....then the 2nd product which i like most was the makeup remover! Takda contain oil, 100% from water base. Tapi mak aih....Kalau pakai waterproof mascara kena buat kiraan sampai 100 (letak cotton yang dicalit dengan makeup remover dan jangan gosok mata) baru boleh dapat hasil yang best! Wudda! Takda masa aku ha ha. Aku pulak masa tu pakai makeup aku tipu-tipu ja dah kira sampai 100 gila kot tak larat tunggu heeeee.
Daripada makeup remover, cleanser, mask, scrub, toner, mosturizer semua kena pakai dan makeup guru tu tunjuk practical. Kami pun kena la ulang-ulang, gosok la muka tu sampai cikgu puas hati. Tapi boleh dikatakan lambat la untuk dart dan i think i dun have that much time untuk dihabiskan kat muka. Nak basuh muka pun dekat 2 jam kahhhhh?? oh tidak, anak aku macam mana?? Aku rasa berguna untuk aku sebab cara-cara dan konsep lebih boleh difahami masa kelas. Contohnya, when applying cleanser, kita kena circle movement, sebab nak buang dirt keluar. Kalau apply toner, mask semua kena apply dengan cara lain sikit. Foundation pulak lain cara applynya. Then, sebab apa kena pakai toner lepas cleanser. Banyak technical words lah yang cikgu tu ajar. Tapi nampak gayanya dah semakin lupa ni. Sebab tak catit nota sangat. Banyak og practical work ja.
Sampailah pemilihan foundation yang sesuai dengan muka. One thing yang dart dapat, jangan test foundation dekat tangan, sebab takkan sama colour, sebaliknya test dekat bahagian cheek yang dekat jaw bawah telinga. That is the best colour for us. Dart pun bila test, baru perasan tersalah pilih foundation gelap sikit sebelum ni. tsk. 

Whiteboard yang penuh dengan ilmu ha ha.
Tengok kat corner penuh dengan MAC foundation!!

2nd lesson :

Day makeup. We've used all MAC products. Basic makeup sebenarnya. Rata-rata yang ke kelas haritu tak pernah makeup sebab tak yakin, atau muka bermasalah and whatsoever. Yang menariknya, kami belajar cara untuk buat D.I.Y BB CREAM! i'll post in the next entry lah pasal ni. Tak payah beli dah kat drug store. Kami try apply sebelah foundation dan sebelah muka lagi BB CREAM. The makeup guru cakap Dart lebih sesuai with BB CREAM sebab nampak lebih glowing. Tak taulah, but lama-lama i prefer foundation. BB cream ni moisture dia lebih sikit. 

The best part was eye shadow colour matching. Yang ni memang 1st time tahu technically.
Warna terbahagi kepada 3: WARM, COOL, and NEUTRAL. 

WARM : yellow / green / brown / orange
COOL: red / blue / purple
NEUTRAL : white / black / grey / dark brown

Warna dalam satu kelompok boleh dicampur. Contohnya blue + purple. Yellow + green. Then neutral colour pulak boleh campur dengan warm/cool colour. Contoh : orange + dark brown, Green + black... Warna warm tak disarankan untuk campur dengan cool colour kecualilah dengan skill blending yang baik! So kalau nak basic2, apply satu kelompok ja...

So, lip colour dan cheek colour kenalah bersesuaian dengan colour di atas. 

WARM : brown / orange
COOL : pink / red 
NEUTRAL :  any colour

Make sense kan?

Lama dart tak colour eye brow bagi cantik. So kat situ dart buat practical lebih sikit. Bukan apa, malasssss haha.

Penggunaan brush pun ada belajar. Semua pakai this set of brush. Best gila! 1st lesson lagi dart dah beli this complete set huahuahau.  

complete. 

makeup guru - miss Janice

Janice tengah ajar minah ni apply eye shadow.

My self-makeup tutorial result :
:
:
:
 I've picked green(warm colour) as my theme on that day
(chinese suka natural look)

Bila kelas habis, kami snap gambar!
Happy faces!

Bila habis klas, mulalah ada promotion, beli itu free ini, masalahnya free semua mac products apa kes niiii. Nasib baik my cousin kerja di mac ahahhah. 

the 3rd lesson will be on 7th May 2011. Can't wait!

p/s : need to buy NEW eye brow pencil, eye brow set, eye shadow base, lip liner and also gel eye liner!tsk.

3 comments:

cujen said...

waaaaa...syoknye!!!! skrg ni banyak kan website jual discount cuopon tu sume..memang berbaloi la...

i mmg tak reti nak mekap2 ni sume..tak konfiden sangat...nak gi kelas camni pun tak konfiden..apa kes..

anyway, mekap dart very cantik nok....simple n natural..suka la tgk dart bentuk kening ni.. kalau i la, part kening la asik failed..dah jadi mcm kening fauziah gous dalam citer sifu n tongga..hahahha

gud luck dart. semoga menjadi jurumekap yang berjaya satu masa nanti... :)

cu734ngel said...

babe...14th may ada beauty and health workshop..nak join tak?depa wat kat the club...:) ada mekap tutuorial by mekap artist umie aida kalau tak silap...rm75 per person...pastu ada ajaq cara exercise yg btul base on body type...ehehehe joms2..;) btw u guna mekap brush apa?cam menarik ja..tgh survey mekap brush..sama ada nak mek bobbi brown atau shue umuera..hmmm...any suggestions?thx dear...

dorrysweetie said...

dart, bestnye..nti klo ade cenggini nk bli jgk lah

 

Blog Template by YummyLolly.com