6/8/11

Review : The Baba Sling

Hellow, harini nak tulis review untuk baby sling. Like i said in the previous entry berkenaan baby sling, i have chosen BABA SLING brand. The brand is from UK i guess. So, bila dah sampai, Dart sangat-sangat berpuas hati dengan quality, kain yang lembut walaupun 100% cotton, buatan yang kemas, padding yang tebal, fine touching la kesimpulannya. Jahitan pun kemas aja. Dart rasa best sebab pernah beli baby sling brand PREMAX, murah, tapi kain keras nak mampus, tak lembut macam BABA SLING, jahitan senget-senget (ntah-ntah tak ORI) . BABA SLING ni datang dalam satu pouch, dan buku manual. Simple aja. Instruction pun senang nak baca with pictures given. 

Yang paling penting, selesa bila pakai dan anak pun selesa dalam dakapan mammi! Bila try, rasa beban untuk dukung anak( sakit kalau lama-lama dukung ) hilang dan the force moved to our shoulder. Tapi disebabkan padding yang tebal dan amat selesa, so tak terasa sangat sakit. Sling ni senang aja nak pakai. Attach kat badan kita dengan sangkut kat bahu( adjust sekali saja masa 1st time pakai ), then terus masukkan baby dimulakan dengan kaki / or lebih senang dari kepala (Susahnya nak terang). Oh dan sling ni sangatla selamat! Sebab ada safety buckle, buckle main dia pun boleh tahan kukuh!

Kebaikan baby sling ni memang semua orang tau, dapat ringankan beban dukung baby kalau baby nak manja2, secara tak langsung dapat mengeratkan hubungan or bonding mummy dengan baby! Baby akan terasa dipeluk setiap masa..Boleh pakai sambil nak buat kerja rumah juga! Sesuai untuk orang macam Dart yang terpaksa berdikari ni. hehe. Nak g amik kat pengasuh pun senang, balik jalan kaki ke rumah takla terasa! Ada pendapat yang kata bagus letak dalam baby sling daripada stroller sebab view baby akan jadi sama macam kita yang dewasa ni, dia boleh nampak apa yang kita nampak, unlike stroller, dia terpaksa tengok atas, kalau duduk dalam stroller pandangan dia nampak peha-peha dan kaki orang saja kot hehe.

Well, BABA SLING ni dapat ranking top 3 kat Japan! Dart rasa orang Jepun banyak pakai baby sling, masa duduk kat sana pun selalu nampak mummy Japang pakai. Tatau kenapa masyarakat Japang ni suka sangat pakai baby sling. Mungkin sebab bonding tu la, orang Jepun ni bonding masa baby bukan main, bila dah besar buat dek pulak. Pelik aku.


1万円ぐらい

Itu di Jepun, di Malaysia pulak :


パパとナオキ!
Baba slings : HIPSTAR style.
The Baba Sling : SIDE SADDLE style
(sama ja)

top : mothercare

HOWDY?
CUBALAH! conform tak menyesal.

p/s : baru ja googled. mine is THEBABASLING. yang satu lagu BABA SLINGS. confuse2. Lain brand rupanya hehe tapi share same features. Sapa tiru sapa? BABA BABA. Whateverrr.

8 comments:

アヌム ちゃん said...

pandainyaa hayyan tengok kemera..comel.. :)

dartdadada said...

hayyan mmg cmtu....pantang tgk camera! haha

yusmEa said...

ok ke sling cmni dart? ingt nk carik yg galas punye..takut sakit sebelah bahu ja..

dartdadada said...

ok ja..aku beli actually sbb aku susah nak pakai baby carrier yg galas mcm beg tu...sbb aku dok sorang....baby carrier murah kot haha...tak try baby bjorn lg...lagipon baby sling bleh bawak baby sambil menyusu lagi...sampai dia umoq 2 thn buleh lagi galas...kalau baby carrier tu 2 kedudukan ja la boleh angkat dia..baby sling plak mcm seolah2 kita dukung dia...lg elok...

dartdadada said...

oh plus baby carrier anak aku tak muat dah sebab peha dia tersekat kat lubang masuk kaki!

sharni said...

hemmm, nmpk hayyan sgt selesa duduk dlm baba sling. dart, kt website mana leh cari baba sling yg jual online?

Husna Hadzarami said...

Boleh share harga tak? Heee ;)

dartdadada said...

dartdah post link kat shoumix...harga sebab dart beli yg perloved so dapat rm150 dia nak let go...

 

Blog Template by YummyLolly.com