4/29/09

mimpi jadi kenyataan

Aku peminat outdoor activities yang boleh dikatakan boleh la-fan .... Masa kecil-kecil, bila tengok orang main skateboard, aku terasa nak cuba. Masa sekolah rendah, my dad belikan inline skates untuk aku dan adik, everyday aku main pusing2 rumah, sampai satu tahap aku boleh buat aksi lompatan taktau nama, sampai situ saja. Then aku berhenti. Pernah bermimpi nak pusing bandar dengan inline skate, tapi Alor Setar bukan nya America. Jalan rata, tak sesuai.
Masa sekolah menengah, aku jogging dari rumah sampai Taman Rimba(taman tempat orang joging disamping merendek), boleh dikatakan hampir setiap petang. Kalau tak jogging, aku akan cycle for fitness. Aku pernah pusing bandar Alor Setar naik beskal saja. Agak adventurous yet, pengalaman yang best. 

Masa buat preparation sebelum fly, aku main tenis, cuba rock climbing sekali(ok la..), masuk marathon larian merdeka dan dapat no 1 wanita. Cam tak percaya.hehe Banyak lagi mimpi aku untuk mencuba outdoor activitis yang lain such as sky diving, sea diving, water rafting, bunjee jumping, kanu, surfing, paragliding, mountain climbing, snowboarding(angan-angan mat jenin)

Masa kat Jepun, aku pernah mountain climbing(bukan gunung, bukit kecik ja) sekali ja kot dengan lecturer and Dibah, my roomate. Kat toyohashi pulak, aku masuk Nature Club semata-mata nak berjinak2 dengan dunia outdoor macam mountain climbing. OK...aku sempat panjat bukit dengan housemate aku. Tahun lepas agak menyedihkan sebab Club mates aku panjat gunung FUJI, highest mountain in Japan(padahal G Kinabalu tinggi lagi), aku balik Malaysia setelkan hari bahagia. Tak apa, tahun ni mungkin dapat panjat FUJI. Aktiviti outdoor kat sini lebih banyak berbanding kat Malaysia. Mungkin sebab kos yang agak mahal, maybe. Kalau nak dibandingkan dengan Jepun, Malaysia lebih banyak NATURE yang boleh digunakan, tapi entahlah. Maybe aku yang taktau kot.

Masa kat sini jugak aku try snowboarding. Pengalaman yang tak boleh dibeli. Aku jadi crazy bila datang musim sejuk. Tak sah kalau tak main. Walaupun aku tak beli board sendiri yang berharga beribu-ribu satu set, tapi tak apa, kalau ada bod mahal pon tak reti main tak guna jugak, kan?

Dan, petang tadi.......tambah lagi koleksi angan-angan mat jenin aku...jadi kenyataan. I've tried Surfing for the first time in my life! Kalau datang ke laut ja, mesti aku akan intai mamat-mamat surfer, aku teruja sungguh, dengan life para surfer, hidup macam enjoy setiap hari. Bawak kereta besar gedabak,kulit gelap dimakan cahaya matahari(walaupun ada sedikit panau melekat), berbadan tegap nampak fit, aku memang truja dengan lifestyle orang yang suka dengan outdoor activities! Sambil try surfing, ternampak pulak orang paragliding atas kepala, adoi....nak cuba paragliding pulak one day!

Dan mimpi aku yang paling berharga, aku nak diving(menyelam) dengan hubby while honeymoon nanti, only me and my hubby in the ocean menikmati corals yang indah-indah....  Punya rumah idaman di tepi pantai. I've got to buy a new wetsuit now. And maybe the worst, i want to skydive at least once in my lifetime. If u guys have the opportunity to do whatever that you want in your lifetime, just go ahead and fucking do it. I bet you won't feel regret for not making you dreams come true....!

p/s:tak salah kita bermimpi kan?ada sesetengahnya dah pun jadi kenyataan. kalau aku tak bermimpi, masakan boleh jadi kenyataan kan?

Experiences can never be bought!



8 comments:

zhrh said...

huhu macam best ja surfing nih
tapi takot
hahaha
kalo skydive tu hang tak gayat ka?takot jugak
haish

dilla said...

mcm suit ultraman pulak baju surfing nih ;p amboi amboi..bulatnye cik kak yg dlm gmbar plg bwh tu hihi...

atishoo86 said...

fuhhh dart gempaq gila hang menang marathon!! cmtuh hang tlg ganti aku lari marathon tuk taiiku nieh!! yoroshiku!! ekekeke

Liyana Safra Zaabar said...

baguh2,tk masukkan gmbo bulatan aku tu...

Diloz said...

eit,nak tukar seluar pun sempat bergambar.

TERnampak kang!

=P

dartdadada said...

tak sabar nak main lagi!!!!!!!!!!!!!!

H a r i z H said...

aku pn minat gak outdoor activity. lg2 utk 1st time cuba. bukan ape, aku jenis suka experience.

haha. diving memang betul2 best. berbanding iceskating ataupun snowboarding. entah, bagi akulah.

dah la agak susah nak try for the 1st time iceskating. jatuh, langgar orang, sakit gak.haha . tapi, bila dah pandai sikit tu, memang syok habis la. camanapun, diving syok gila sebab depan mata ko ada benda2 yg ko x kan dapat nampak dalam kehidupan biasa.

choral, ikan warna-warni, byk2. wawawah.

tp kan, yg tukar seluar tu laki ke pompuan? haha =p

dartdadada said...

ice skating aku tak minat ah.licin semacam. snowboarding masyuk!!

yeah one day nk try diving!

 

Blog Template by YummyLolly.com