6/13/09

journal semalam

(Interview post as Design Engineer at Yamaha Electronics Malaysia, Ipoh)

09:15 bangun pagi, mandi, pakai baju, blow rambut
10:15 makan pancake zaza, vitamins, minum air and I'm ready!
10:20 gerak ke Takashi St. (zaza tolong hantarkan)
10:40 off to Toyohashi St.(JR), Hamamatsu St.(JR), Hachiman(Entetsu).


12:00 Jumpa Gori dekat pintu masuk Yamaha. Besaq weyyyyyyy kilang dia.
(Paling best impression pasal Yamaha, tak payah pakai baju kerja while working. Jeans n t-shirt pon boleh.....cool!Pukul 12 time lunch, terkejut macam kat univ semua orang keluar dari office pakai casual)
12:45 Pendaftaran. Terkejut 7 orang ja datang intereview. Ingatkan ramai(2 denki(electrical), 5 Kikai(mechanical). Nak 6 orang(2 electrical, 2 mechy, 2 programming)
13:00 Examination majoring in mechanical(babi langsung takleh jawab. Maths ja boleh)
(LK punya design langsung langsung tak fahammmmmmmmmm.bengong)
14:00 interview session(second last)
15:30 masuk interview (total 4 orang interviewer, 3 orang di depan, sorang lagi video call from Malaysia, fully Japanese.phew)
Antara soalan-soalan yang kena tanya:
-Please introduce yourself
-Why have you chosen Yamaha?
-Introduce us about your final year research project
-In your resume, u stated that u can play musical instruments, what song u like to play?
-tell me about your parents
-How many siblings do you have?And you are?
-In your recent research, do you apply "Designing"?
-Selain Yamaha, ada mintak company lain?
-If you are to be chosen from other company, which one will you choose?Yamaha or Canon?
-YEM is designing AVAmplifier products, not the musical instruments, and are you interested in AV products?
-You are a woman, I wonder why do you interested in Mechanical. not like Japanese women?
-In handling with machines, don't you feel disgusting with the oil, lubricants and stuff?(Aku jawab=oh i like oils' smell, kena gelak)
-Are you willing to be trained again here in Japan for 3 years?(mesti aaa aku tak sanggup...tapi jawab bukan main nakkkkkkkkkk.Hipokrit gila)
-We are expexting you to work at least for 5 years at Yamaha. Are you willing to do so?(TIDAKKKKKKKKKKK. tapi jawab sebaliknya.)
-Again you are a woman. Woman gets married early. What about you? (Dia ingat aku org Jepun ka, kawin terus berenti kerja. Oh mesti la tidak. Aku terus tanya. "Eh, tak boleh kawin ka?", terus diorang gelak)
-Mak ayah tak rindu ke kalau kena kerja 3 tahun kat sini lagi?
-Production and Designing. Which one do you prefer?
and banyak lagi (approx 30 mins)

16:30 semua dah selesai. Terus ke Hamamatsu St. Makan makanan Pakistan. Sebelum tu belikan Yana n Zaza Turkish Kebab.

and balik Toyohashi.Sampai di Toyohashi, sempat layan Jazz performance kat luar Toyohashi St. Healing.....

Kesimpulannya, harap-harap aku tak dapat. Dah tak sanggup duduk Jepun. But i've gained precious experience in job hunting!!Best.

kemas.

4 comments:

SanbongiCorner Boutique said...

aku baru jer bace,haa...kan dah dpat,pastu nk buat apa ? kalau aku jadi ko,aku gi jerk,wakaka...bestnye!ii na naitei sarete,omedetou!^yana

dartdadada said...

kangaechau.

zhrh said...

aku br baca yang hang dah dapat
n baca yang ni plak
hmmm
dapat kerja pon susah
tak dapat kerja pon susah

dartdadada said...

kannnnnn.byk benda nak kena pikiaq wey....

 

Blog Template by YummyLolly.com