7/3/09

obsessi

Aku mengaku agak terlalu obses dengan penjagaan muka . Kalau ternampak iklan yang boleh "melicinkan" kulit muka tu memang aku akan disetankan untuk beli. Bukan apa. Semuanya gara-gara nak kulit muka "flawless" just like my idol. Mak aku. Jarang boleh jumpa wanita Melayu berumur yang agak mengambil berat tentang skin care. Umur dah 52, takda setitik jeragat, dan skin tone yang serata(no eye bag) at all! It's just natural. Dari kecil, aku dah diajar dan dah terbiasa dengan penjagaan muka. Mak aku pantang kalau tengok anak dia tak basuh muka betul-betul, tak pakai toner selepas cuci muka, at least kena pakai cream selepas pakai toner. Mak aku tak kisah kalau dia nak habiskan duit untuk anak dia jaga kulit muka. Masa remaja dulu aku pakai Clean& Clear. Memang sangat sesuai dengan kulit muka aku. Untuk cream base, aku pakai Hazeline Snow, atau Olay total white care. dan oh! Vitamin E cream. Weekend aja, pakai mask yang dibeli kat Watson atau calit aja putih telur buat mask. Masa tu, terlalu obses nak kulit muka putih. Putih dari kulit badan lain sampai satu tahap muka aku dah terasa macam Michael Jackson. Masa tu mak aku recomend skin care cap Nouvelis. ha ha.

Selepas datang ke Jepun, perangai obsessi ni tak abis-abis. Terus mencuba SKII. Perangai paling gila. Satu set ada dalam RM 1k lebih. Sumpah aku tak akan pakai lagi. Baru aku realize, walau mahal mana pun product tu, kalau ta sesuai dengan muka tak jadi jugak. Selepas tu beralih arah kepada Shiseido sampai la sekarang. 2 tahun lepas pakai mahal skit(Sinadore, Elixir, D-program). Oleh kerana kemiskinan hidup yang melanda, aku pakai shiseiso AQUALABEL blue. Ok, tak mahal tak murah. Suits me well. sekarang, dah tak peduli kulit muka putih atau tak. Yang penting "flawless" ha ha. Aku macam prefer tanned skin tone sekarang. Macam cool ja tengok perempuan yang kulit tak berapa nak putih. Tapi bapak aku takut sangat anak dia hitam.

obsessi 1 : Aqualabel mask

obsessi 2 : hantu mask

Satu lagi, suplement products boleh buat aku gila. Ni pun sebab gara-gara tengok mak aku telan dekat 10 biji pil pagi-pagi sebelum dia ke sekolah. Tapi terbukti boleh cantik naturally. Even without makeup. Sekarang, aku makan pil enervon-c for energy, Evening prime rose oil yang dipow from mak aku untuk kulit. Takpa mak aku bagi ja kalau mintak ha ha. Haritu ke pharmacy, terpengaruh dengan iklan kat sini bagi kulit muka licin dan tak berjeragat; Hythiol-B. Baru start makan. Tatau apa effect nanti. Aku nak makan imedeen just like my mom. She just love the brand. Penyebab tak naik bintik-bintik hitam kat muka. Huwaaaaaaaa. (gaya skin-care-holic)

obsessi 3 ; Hythiol-B

p/s: aku tatau kenapa aku terlalu obsess nak jadi macam mak aku. Tapi aku rasa, salah satu sebab, it makes me confident enough. Thanks ma!Well this is me.

black vest : Egoist
one -piece : J-honey
boyfriend denim : Levi's
and a pair of wedges

4 comments:

zhrh said...

wes aku pon macam nak try imadeen
haritu aku dah tgk dkt watson
25 baru leh start makan
tatau la btoi ka tak

dartdadada said...

aah.kena 25 thn ke atas kot.untuk kulit yg dah stabil.nak beliiiiiiii!!

boringdirectory said...

speechlesss mmg perempuan!

dartdadada said...

yes i am!!tapi bukan totally gurl la kot.

 

Blog Template by YummyLolly.com