11/26/09

contoh

sedikit air asam jawa, minyak masak dan garam.wudda?
ps:aku marah kt buku resipi ni.kalau ada buku detail tkpalah.nant aku beli bla dh balik msia.

4 comments:

Leni said...

tak paham apa yg hg cuba sampaikan. adakah hg marah sbb dia bagi sukatan "sedikit" camtu, tak habaq betui2 banyak mana nak pakai?

Leni said...

ooo setelah membaca entry sebelum ni, baru aku paham.

meh sini nak tolong jawab bagi pihak semua buku resipi.

aku dulu masa mula2 belajaq masak pun macam hg. bila tgk resepi, dia tulih ikut dan ja. bila tanya mak aku, lagi nyakitkan hati... dia jawab "boh sukati hang la"

bengang gila keh. tapi bila aku dah reti masak, and la ni bila kawan2 plak dok tanya aku resepi, baru aku paham pasaipa semua buku resepi n mak2 cakap camtu.

dalam kebanyakan masakan melayu, bleh kata semua bahan yg digunakan tak sama. maksud aku, kalau hang beli cabai kat tesco dgn cabai kat giant 100g, tak semestinya tahap kepedasan dia sama.

sama dengan santan. garam. gula. asam jawa or asam keping. lain brand hg beli, lain tahap pekat/masin/manih/masam dia..

let say kalau aku bagi hg resepi. aku tulih "tuang sekotak 200ml santan" padahai aku pakai santan cap ayam, hang plak beli santan cap lembu yang jauh lebih cayaq. laih2 jadi tak sama, hang gak yg marah kan. hahahaha.

lagi satu, lain orang lain kegemaran lidah dia. ada org suka pedaih lebih, ada yg suka masin lebih, manih kurang, suka pekat2 or cayaq2. di sinilah peranan "secukup rasa"... meaning, start adding in the ingredient LITTLE BY LITTLE, kendian rasa masakan tu sampai takat yg hg suka. selagi hg rasa tak kaw, selagi tu tambah sikit2 sampaiiiiii hg berkata pada diri sendiri "ok dah cukup rasa dah ni"

PS: buku omputeh pun sama ja beb. depa tulih "add salt/sugar to taste"

ikut pengalaman aku, masakan melayu ni mmg kena banyak2 kali buat, baru tau nak boh takat mana n nak buat lagu mana. resepi n buku masakan cuma bleh habaq kat kita roughly how it is done.

aku harap aku menjawab segala kemusykilan hang. hahahaha.

dartdadada said...

aku rasa otak aku dh dijepunkan kot...depa sangat details...takda sikit2...ni...sikit pon tulih...arghh nasib baik dh nak balik mesia haha

Leni said...

haha memang la. kalau japanese food, setiap benda yg dipotong/dihiris tu mesti mau sama besaq, sama nipis, sama lebaq, sama panjang. sbb tu laki aku takleh n tak penah apply keja jadi sushi chef. :P

masakan melayu, hg potong cincai2 ja, masuk perut satgi dah keluaq jd taik sama ja. ah ah ah.

 

Blog Template by YummyLolly.com