11/18/09

haik haik!


Orang Jepun ni suka sangat tunduk hormat(bow) haik haik ni. Orang panggil お辞儀(ojigi). Sampai notis yang ditampal kat dalam lif ni pun nak ber"ojigi". Yang lawaknya sampai ke dalam telefon pon nak tunduk hormat. Baguslah, hormat orang benda yang baik kan. Notis kat atas tu adalah pemberitahuan "construction work" yang menggunakan lif dalam bangunan univ. Construction kat dalam building, so nak angkut-angkut barang naik atas pakai lif lah. Siap balut dengan plastik warna biru taknak kasi comot dinding lif tu. How fine and civilized they are kan?

「ご迷惑をおかけしています。工事中ご協力お願いします。」
"Sorry for the inconvinience. Please give your cooperation while underconstruction."

3 comments:

FZahirah said...

lif kat melesia pon letak benda biru tu kalo nak angkut barang, xmau bg calaq.. haha pa da... tp xdak notis haik2 ar.. :p

dartdadada said...

tak tak sama....malas nk explain detail...siap letak polisterin kat dinding, then balut dengan plastik biru tu, with selotape dengan sangat kemas!!

aiko kato said...

hehe...waa..miss nya sama org jepun...miss my old boss..if dulu when i was on leave or mc ka..if text boss jer..he will just reply 'haik' hehe!!

 

Blog Template by YummyLolly.com