1/17/10

katyu-sha & katyu-mu

カチューシャ
"katyu-sha"
Russian: Катюша
English : Hairband (ha ha)

Orang Jepun ni kadang-kadang lawak, main hantam ja perkataan suka hati dia, cedok negara German, cedok negara Rusia. Kat sini, cekak/hairband orang panggil "Katyusha". Ada sejarah disebalik penggunaan perkataan ni. Dengar kata, perkataan katyusha ni diambil dari sebuah video, berasal dari sebuah lagu, yang mana pelakon yang memainkan watak bernama Ekaterina memakai cekak rambut. Bersempena dengan "appearence" Katerina itulah, cekak dipanggil Katyusha di sini.Aku try cari gambar Katerina tu tapi tak jumpa, tak cari betul-betul kot.

Katyusha is a Russian Soviet wartime song about a girl longing for her beloved, who is away on military service. The music was composed in 1938 by Matvei Blanter and the lyrics were written by Mikhail Isakovsky. It was first performed by Valentina Batishcheva in the Column Hall of the House of the Unions. Later it was performed by Lidiya Ruslanova and other singers. It is part of the repertoire of the Alexandrov Ensemble. Katyusha is a tender diminutive from the female name Ekaterina (Catherine): Katya is the nickname and Katyusha, a tender diminutive.

ちなみに、ロシアを舞台にした劇のなかで、「カチューシャ」役の人が馬蹄型のヘアバンドをして演じ、その姿が好評でやがて「カチューシャ=馬蹄型のヘアバンド」というイメージが定着し、以来馬蹄型のヘアバンドのことを特に「カチューシャ」と名乗るようになった説が有力。

当然、日本でしか通用しない言葉である。(source : wpedia)

Antara cekak yang hot sekarang, "feather katyusha". Memang dah lama nakkan benda alah ni as hai accecories, tapi rasa sangat mahal(dekat rm80) kalau kat kedai. Kat internet tak pernah cari sebab takla pulun sampai kena beli thru internet kan. Anyways, feather katyusha ni very interesting kan. Berkenan sejak bulan 10 tahun lepas, selepas tengok customer datang beli makanan kat Malaysian booth masa Univ festival. Hot mummy tu. Sebelum balik memang nak beli satu...Jessica Alba dah lama pakai. check theese out!





Greenish look feather, i want you so bad!



カチューム
"katyu-mu"
English : Hairband juga

Ok, kita beralih kepada "Katyumu". Juga hot item di Japan sekarang! Perkataan ini digunakan, juga membawa maksud hairband. Tetapi agak berlainan dengan cekak rambut biasa, tidak keras, lembut macam tali. So, fleksibel untuk letak di bahagian rambut mana-mana pun. Freedom! Lebih senang nak pakai berbanding Katyusha. 2cara untuk memakai katyumu, 1: seperti cekak rambut biasa, 2: boleh jugak dijadikan hippie hair band. Yang ni pun aku nak satu, tapi bila pegang aja rambang mata taktau nak pilih mana satu yang berkenan di hati. Ada various style of katyumu, yang paling suka, hair braid(dandan) look.  

katyumu worn as hairband

:
:


Also can be worn as hippie hair band too.

Lastly,
Me with handmade hippie hair band !
Masa ni tak banyak lagi katyumu. Ikat sendiri pakai tali. :)

photos credit to google.com

6 comments:

Nurul Aina Adnan said...

k.dart.mcm slalu nmpk jek kt blogshop2 malaysia nih jual..

dartdadada said...

ok kalau mcm tu balik mesia nnt lah beli!heeeeeeeee best best!

FZahirah said...

lohh belambak2 kat sini,tak mahai pon bulu merak tu.. yg hairban dendan2 tu pon aku siap ada 2 lagi murah ja!! hahahahah kesiannya kat hg sbb sana mahai~

dartdadada said...

tu aa..sini mahai!!!tak suka beli accecories sini!

haniekunie said...

cube try etsy.com.. banyak gile, sume handmade, cantik dan berpatutan

dartdadada said...

thanks hanie :)

 

Blog Template by YummyLolly.com