1/29/10

odango hair / big bun


japanese : お団子
english : dumpling
bm : benda yang dikepal-kepal menjadi bulat ;;-_- 

Bagi aku, kalau sebut odango, akan teringat 2 benda :

みたらし団子
"mitarashi dango"
sejenis makanan,
dibuat daripada "mochi",
nasi yang dilenyek-lenyek diketuk-ketuk sampai jadi macam pulut.

tak pun,

dango hair!
rambut kepal.
Hairstyle yang paling banyak orang Jepun buat.
English : big bun, macam bun roti letak atas kepala. ha ha

Odango hair, how i envy you. Suka gila. Tatau la orang Mesia rasa comel ke tak,ada yang kata macam baru lepas beranak, dalam pantang la bla bla tapi aku memang suka gila this hairstyle. Ada banyak jenis dango hair ni.

4 jenis.
atas, tak atas sangat, tengah, bawah.
Mana-mana pun ok.
Tapi yang paling ramai Japanese buat, yang belah kanan atas, kalau boleh, lagi besar bun tu lagi cute!eheh~

Mari kita lihat contoh-contoh rambut kepal yang Japs chicks suka ni :



ok tak?heeeee. tak ok pun aku suka jugak.

Cara-cara untuk buat dango hair :
ingredients(:p):
1. 1 getah rambut,
2. beberapa batang pin rambut
3. spray wax (optional)
dan the most important thing, kena la ada long hair. Kalau tidak sia-sia cakap.

cara-cara:
1. ikat pony tail, kalau boleh seboleh-boleh tinggi
2. gulung rambut, dan pin dengan pin rambut!
(kalau rmbut dah kusut serabai, senang jadi fluffy)

kalau rambut yang licin, bila gulung tak nampak fluffy at all, nak bagi nampak fluffy, sebelum no. 2 kat atas, kusutkan rambut dengan sikat nipis. Then baru gulung.


me with half-high odango hair.
(rambut tak cukup panjang nak tarik sampai atas)

Tu gambar dulu. Sekarang rambut aku dah macam ju-on. Boleh la nak buat mega dango hair hahahha. Actually bila rambut macam aku(tebal, straight), sangat susah nak buat odango hair sebab nampak tak fluffy dan tak boleh nak dapat kepal yang cantik(terlampau tebal). One day, aku jalan-jalan dalam kedai dan terjumpa kit untuk dango hair dan aku beli.


Macam zap on. Lepas ikat pony tail, balut getah rambut dengan this thing, bila nak gulung, rambut akan melekan dekat zap on tu. Tak jatuh! impressive sangat! So, boleh la beli ni untuk sapa yang nak try buat dango hair, especially orang yang rambut tebal gila macam aku. i give 5 stars to this stuff. Berbaloi.

DONE!

Sapa yang bosan dengan pony tail biasa, try this style.


ok, till then, laters~

9 comments:

haniekunie said...

suke2!!

dartdadada said...

haha!

boringdirectory said...

like the converse.

cujen said...

hohohoh...aku memang suka rambut bun ni...tapi dari dulu try2 tak penah menjadi... tq bagi youtube tu..nnt kalau aku try menjadi, aku post lam blog ;p

cujen said...

kirim kat aku kit untuk dango hair tu... plis..plisss..plisss

dartdadada said...

@paklah : nak ka kasut tu?

@cujen : nak aku belikan eh?harga dalam rm20.

cujen said...

boleh..boleh.ko balik tak lama lagi kan.. nanti aku bayar

jarjar said...

hi u..kalau i nak pesan belikan benda ni jugak boleh x?

my email: nfaeizah@gmail.com

:)

dartdadada said...

ok insyaallah....:)

 

Blog Template by YummyLolly.com