1/16/10

sila beri tunjuk ajar!

Kita selalu baca komik doremon / shin chan versi BM kan? SILA BERI TUNJUK AJAR! Salah satu phrase yang hampir-hampir selalu keluar kalau baca komik Jepun yang telah diterjemahkan. Memang, orang Jepun suka sebut phrase ni, dalam bahasa Jepun yang betulnya: よろしくお願いします!(yo-ro-shi-ku o-ne-gai-shi-ma-su!). Phrase ni akan dipakai kalau kita first time masuk dalam komuniti baru. Contohnya, masuk kerja, bila perkenalkan diri, mesti akan guna phrase ni masa penghabisan ayat. Sayangnya, dalam BM aku tatau nak sebut apa kalau lepas perkenalkan diri. Sila beri tunjuk ajar skema semacam. Maybe Assalamualaikum?ha ha.

Tadi, aku baru lepas attend majlis kecil-kecilan untuk sambut budak intern di Topy, bertempat di 居酒屋"i-za-ka-ya"(restoran Jepun tempat orang jepun tonggang arak ha ha.) Tak ramai yang attend, cuma 11 orang, daripada department Magnesium rnd saja. Makanan semua seafood, aku dah menyusahkan diorang lagi tsk. Kdang-kadang malas nak join orang Jepun sebab aku Muslim, tak boleh makan itu-ini, yang faham ok lah, yang tak reti bahasa, selalu akan rasa annoying dengan hal ni. Nasib baik 1st time, kalau dah 2 3 kali aku rasa diorang malas kot nak ajak lagi ha ha. Boleh tahan sedap, especially さしみ"sashimi"(raw fish cicah kicap), memang sedap betul sebab fresh dari laut. Tak hanyir. Aku pun heran aku boleh telan raw fish dengan sedapnya. Kalau kat mesia aku tak sanggup, tambah-tambah teringat kat pasar bau ikan yang sangat "hanyiaq".

seafood nabe

sashimi

Semua yang attend majlis tu tua-tua bangka. Ada yang tak bangka dan bakal jadi tua bangka ha ha. Tapi memang semua dah 40-an la. Sikit-sikit cakap pasal anak. Aku dah malas nak jawab soalan; "dah berapa lama duduk sini?", atau "kenapa pilih nak belajar kat sini?", dan lain-lain, tapi layankan aja, sebab soalan mesti kena jawab dengan baik. Kang orang kata sombong. Banyak yang aku belajar bila mixing with Japanse. Sungguh lain dengan Malaysian, sebabnya aku suka dan berminat dengan foreign countries. Baru la terbuka minda. Ambil tahu hal pengetahuan am aku paling minat. Tadi, aku belajar banyak lagi pasal negara matahari terbit ni.

1. Perempuan Jepun yang dah mendirikan rumah tangga, especially dapat anak akan berhenti kerja, didik anak sampai anak dah besar dah terdidik(sampai 12 tahun), dan akan sambung kerja semula tapi bukan dalam bentuk ,せい社員(kerja tetap), tapi dalam bentuk part time. Aku pun tak sanggup nak tinggalkan anak aku nanti kat maid. Sebab nanti anak aku rasa maid tu mak dia. Sia-sia aku sakit beranakkan dia. Kalau kerja part time, kita boleh set masa sesuka hati bersesuaian dengan masa kita untuk tengok anak-anak. Kalau anak sakit, boleh sesuka hati balik, bayaran pula berdasarkan setiap jam kita kerja. Part time yang mak-mak ni bukan kerja restoran, pizza hut, saja, kat sini kat syarikat besar-besar pun boleh pilih nak buat part time. Selalunya perempuan lah yang akan buat part time macam ni.

2. Lepas sembang dengan pakcik umur 61, dia ada ceritakan pasal anak dia playing violin depan orang tua dia old folks home. Katanya, kalau kita mainkan muzik untuk para orang tua tambah-tambah yang ada penyakit Alzheimer(penyakit lupa), boleh sembuh! Muzik itu haruslah lagu yang pesakit tu suka. Muzik dan otak sangat ada chemistry kan, ada hormone yangg terangsang katanya. Lepas dengar lagu-lagu yang dimainkan oleh anak pakcik tu, ada pesakit yang cheer up, sembuh daripada penyakit murung dan lain-lain. Pakcik tu suruh belajar banyak pasal 音楽医療法 sebab dia kata alang-alang aku boleh main piano, nanti bila dah tak jadi enginner, mainkan lagu untuk pakcik-pakcik tua kat mesia nanti haha. Good idea anyway!

3. Tak faham kenapa bila dapat baby, kerajaan bagi duit selambak kat kita. Supervisor aku baru dapat baby, dia dapat 42,0000¥(rm10k) tawwww. Kalau macam tu aku nak beranak banyak-banyak. Mesia dapat duit tak kalau give birth? Rasanya kalau kat swasta beribu kena keluaq duit. Pokai terus.

4. Takda kaitan, tapi aku terkejut supervisor aku suka rock alternative/pop punk bands, macam Nickelback, sum 41, green day, umur dah tua kot!ha ha. Ya lah, tambah-tambah, orang Jepun ni patriotik betul, lagu omputeh ni jarang-jarang dengar. So aku terkejutlah kot.

OK la, tadi, having fun mixing with pakcik-pakcik engineers from Topy. Yang paling sebelah kiri tu la my supervisor, Ono-san yang suka rock bands ha ha. Thanks all and for these not so long 2months, YO-RO-SHI-KU O-NE-GA-I-SHI-MA-SU! Laters!

Simple, all rematched.

7 comments:

nazrul said...

no.3 sempoi la

cujen said...

jepun punya culture memang best!! bila la agaknya aku dapat pergi jepun... dari umo 15 tahun simpan cita2 nak pergi jepun tak eksampaian jugak.. duit aku kumpul hari2 pun tak cukup..ape kes....

p|nKy MaMa said...

dart,
duit yg dpt time bersalin tu sbnqnya utk byq duit hospital..kalau xsilap kita kena tambah lg..kalo bersalin kat meysia pastu bwk baby mai sini pon dpt jgk duit tu;)

aiko kato said...

dart...nk bag itu pleaseee...;))

dartdadada said...

doink : sempoi kan. dah jadi no 4 yang no 3 tu haha

cujen : ya, budaya diorang memang best, tapi ada jugak yang tak best...

k diyana : malaysia tak dapat lagsung!huuuuu

fatihah : nak suruh i belikan ka?hehhehe

eye*da said...

dart!~ mau itu beg marc jacobs...

dartdadada said...

sis eyeda: boleh..tukar dgn beg lv hahahahah kidding!

 

Blog Template by YummyLolly.com