3/4/11

2 months old hayyan

"You might be pretty (ok, very) tired these days but one look at that little gummy grin makes it all worthwhile."

Hayyan dah 2 bulan lebih! Sukanya nak ulit-ulit, tak pernah jemu! 

- sebelum ni, hayyan tak pandai mengekek tapi bila dah masuk 2 bulan, asyik nak senyum aja kat mummy n daddy sambil gelak mengekek. comel sangat.
- mummy dah boleh differentiate suara nangis hayyan. Bila buat suara manja, dia nak attention mummy ajak main/angkat dia. 
- mummy ajar hayyan supaya malam tak tidur dalam buai. So far alhamdulillah, hayyan tidur lena(meniarap). Mummy dart lucky sebab hayyan dah boleh panjangkan masa tidur dia waktu malam. Sebelum ni kena jaga dalam 2 kali untuk kasik susu, tapi sekarang, sebelum tidur kasi susu, then pukul 5/6 pagi pulak dia akan jaga untuk mintak susu. Setaip malam, daddy yang akan bangun prepare susu, then dart akan feed baby hayyan. macam tulah rutinnya.
- berat hayyan dah 5.9 kg
- kepala hayyan dah cukup kuat bila mummy bagi hayyan meniarap. 
- mummy Dart rasa hayyan dah mula nak ROLLING OVER. Masyaallah, 2 hari lepas hayyan jatuh katil! My bad sebab tak bagi hayyan tidur atas his own crib lagi. Kami letak hayyan tepi sekali, tapi ada lubang sikit sebab tak boleh nak tolak katil betul2 kena dinding. We tried sendal dengan bantal. Nasib baik bantal tu jatuh dan hayyan jatuh gedebuk atas bantal tu! huwaaaaaaa. Alhamdulillah takda apa-apa, lebam pun takda. Tapi tekejut maut gak la!
- hayyan dah boleh sembang. Buat suara "ah-uh!" heheheh. Tapi bila tinggal dia ajak sembang lagi sampai nangis haha.
- hayyan macam banyak termuak susu. dart ada baca articles that it is common bila baby reflux. 
- hayyan dah macam recognize yang dia dah ada tangan! Dia selalu stare tangan dia lama-lama, dan cuba untuk makan tangan dia sendiri. Nyum Nyum sedap la kot! 
- air liur hayyan semakin melimpah-ruah. Kena pakai bip dah lepas ni lemas tengok meleleh-leleh! Dengar kata, kalau baby air liur banyak, mummy tak kesampaian makan makanan yang dia mengidam masa pregnant. Is it right?
- Mummy dart letak mobile toys atas hayyan bila good mood dan biar hayyan main-main dengan toys tu. Bila terkena tangan dia, akan keluar bunyi-bunyi, good for his development

BTW, semalam Dart bawak Hayyan ke hospital umra untuk 2 months vaccination injection. ingat nak cucuk yang wajib saja(Hep B) tapi peds kat situ sangat-sangat mewajibkan ambik pneumococcal vaccin! Kami ikut aja dr cakap, sekali inject rm188, ada 4 kali semuanya. boleh tahan jugak ya. total rm300+ jugakla semalam. Nasib baik boleh claim. What is actually has to do with this pneumococcal? It is a type of bacteria yang boleh dijangkiti dia bahagian otak, paru-paru dan telinga. So, penyakit macam meningitis, pneumonia dan otitis media, kronik jugak. Bahaya kalau kena penyakit yang disebut tadi, boleh bawa maut. 

Vaccin ni dr cakap akan ada side effects consist of rashes, allergy, tapi so far tak nampak lagi. alhamdulillah, tak meragam pun hayyan semalam. Tidur elok saja. :)

baru lepas nangis kena inject! ouch! 
Anak mummy good boy, nangis kejap aja.

Mari bercakap pasal tips tidur!

2-Month-Old Sleep Patterns

Fortunately, by the time your baby is 6 to 12 weeks old, she'll probably be sleeping for longer stretches of the night. If she's not, you may have to help her learn to fall back to sleep on her own. Here are a few tricks you can try:
  • Put her in her crib, instead of rocking or holding her.
  • Wait until she's groggy, but still awake; then lay her in her crib, say "good night," turn off the light, and leave the room.
  • If she cries, wait a few minutes before returning.
  • If she continues to cry, go back in the room (leaving the light off), rub her, and talk to her in a soothing voice. When she quiets down, say "good night" and leave the room again.
  • If she begins to cry again, repeat this pattern until she falls asleep.
It may take a few days, but she'll get the hang of it. Establishing this skill when your baby is still young will help prevent bedtime battles later.

source: similac.com

Nak cuba la malam ni. Selalu Dart sebut "tidur sayang..." Tak pulak good night. 

What i wear :
top : japan bundle
pants : uniqlo bf jeans(ketat sudeh)
sling bag : m.a.c a tartan tale
shoes : vans

hayyan :
bip : carter's

5 comments:

Sofi said...

Momma stylo, sukanya sukanya ! Hai baby Hayyan, Good Boy :)

dilla kamal said...

elelele hayyan pun nak buat 'odc what i wear jugak?' hahah comeii

zhrh said...

jatuh cinta dekat kasut hang... :)

aiko kato said...

hayyan cumel!!!rugi xpi uma u ari tuh..T_T
eh2...i curik name u tulih kt blog..heheh~(sorry br gtau..)hee~

nur hidayah isa said...

hayyan ada lesung pipit ek? comel sgt

 

Blog Template by YummyLolly.com