3/9/11

new mum, beware of De Quervain!


Hello new moms! Firstly, let us test our wrists condition.

Try to grasp your thumb as shown as both pictures below :

Eichoff's test
Finkelstein's test
(source :  wikipedia)

Ada rasa sakit tak di pergelangan tangan yang amat sangat? 

IF YES,

you're probably suffering from De Quervain syndrome, also popularly known as mother's thumb!

Well, I am the one who are suffering! Sakit sangat dua-dua belah tangan di bahagian joint antara ibu jari dengan lengan. Sampai satu hari ni tak boleh nak gerak/bengkokkan pergelangan tangan. Dah seminggu lebih suffer, tak boleh nak dukung anak, buat kerja rumah(masak etc) nak angkat benda even yang tak berat pun sakit sebab tak boleh genggam contohnya menarik tali bra(kahkah), bukak padlock key(bab pusing tu sakit), garu belakang, dan juga pakai stokin. Sampai dah tak tak tahan sangat dart ke hosp. Dr kasik postan ja. Tapi Alhamdulillah dah berkurang skit. Seminggu i jadi princess, eh tidak lagi, dah naik taraf jadi "Queen" eheh.

What is actually De Quervain syndrome? Nama canggih btul kan kalau bab bab penyakit ni. Takdak pulak penyakit nama Osman Kering ka. Google punya google(wikipedia);
It is a tendinosis of the sheath or tunnel that surrounds two tendons that control movement of the thumb.
Who is susceptible? (source : suite101.com)
Dr. Vicky McEvoy, Assistant Professor of Pediatrics at Harvard Medical School, explains that de Quervain’s tendonitis can affect anyone who performs a lot of handwork or repetitive hand movements. New mothers and grandmothers are particularly susceptible to pain at the base of the thumb because they’re more likely to repeatedly pick up their first child. 


Aaah, aku lah new mom tu, kena sangatlah sebab aku baru ada anak pertama. Baru dua bulan dah 6 kilo weh. Tak sakit tangan saja la. Dr. siap cakap lagi, u're quite bony hahahah. Tangan kurus kering. Lepas kembang semangkuk selama 9 bulan, tangan aku kembali menulang, termasuk cincin kawin di jari semakin longgar. Tapi tidak pula di perut wudda! Sekarang dalam proses merehatkan tangan. Tapi takleh nak baik sangat sebab still kena buat keja, sekarang tinggal berdua dengan hayyan tiada bibik mahu menolong. 

How to treat?
First, it is important to seek medical advice and a diagnosis from a trained health care professional in order to rule out a bone fracture or other problems. For many, waiting to see if the pain gets better is not an option. “People get the best results when they start to treat it early rather than ignore it,” says Susan Stahl, an occupational therapist and certified hand therapist at Neu Physical Therapy in Lawrence, Kan.

  • Untuk mengurangkan sakit, tidak lain tidak bukan mesti kurangkan kerja yang bertumpu di tangan. Switch tu kaki pulak kot. Basuh pinggan guna kaki. Hey ingat aku OKU kah(memang pun kurang upaya), tapi kalau guna kaki untuk melukis macam nice kan? 
  • Guna "ergonomically designed kitchen and gardening tools" boleh membantu, kata miss Stahl. 
  • Pakai "wrist brace" atau "splint". Mana nak cari oi?
  • Letak/demah ais ketul selama 5 hingga 15 minit, beberapa kali sehari.
  • Ambil/makanlah ubat dengan nasihat dr!

So para-para ibu baru(hehe), make sure jangan biarkan berlarutan kalau sakit, sebelum sakit better jaga tangan dengan menyuruh suami buat segala kerja rumah(oh sungguh queen control), tak baik lah. Buat lah yang mana mampu, kalau boleh nak angkat anak, jangan angkat dengan force hanya di pergelangan tangan. Gunalah siku untuk tampung juga ya. Selamat mencuba! heeee.

jangan guna pergelangan tangan untuk angkat baby. contoh terbaik.

1 comments:

haniekunie said...

emm bukan new moms je yg suffer this kind of pain.. hehe.. han pun ade.. sebab selalu sewing.. adeh.. sakit bile genggam camtu tadi

 

Blog Template by YummyLolly.com