4/28/11

NAOKI.

Yesterday i received an email from Japan. Sajalah tanya my Japs friend sendiri pasal maksud nama anakku - NAOKI. Walaupun dah boleh agak the meaning. 

堀 亜由美です!
この前のメールの件だけど
NAOKI には特別な意味はないけど,『直樹』と漢字にすると,『直』は”まっすぐな”や”すなお”という意味で,『樹』は”立ってる(大き な)木”という意味になるから,日本人なら,筋の通った子(自分をしっかり持ってる子)になるようにとか,素直(すなお)な子になるようにと思っ てつけるかな.

translation:
This is Ayumi Hori!
Regarding recent e-mail, there is no special meaning with the word of NAOKI(直樹).But, in Kanji(Japanese character),『直』represents "straight" or "honest/obedient/docile". While 『樹』means "Standing BIG tree". For us NIHONJIN(Japanese people), Naoki means "legitimate child" in siymbolic, in the meanwhile means "Firm child" or "honest child".


Tak kisah lah kan asalkan memberi maksud yang baik. Semoga Hayyan Naoki membesar dengan sihat, mendengar kata mummy and daddy, menjadi kawan baik mummy, soleh, semualah yang baik-baik! From now on Dart memegang tugas/tanggungjawab yang amat besar untuk membesarkan hayyan. I'll try my best. Insyaallah.


p/s: i just love japanese name cuz i think it's HOT.


 love to see him while he's sleeping!

hot. ha ha.



6 comments:

cujen said...

i pun suka gak nama-nama jepun..dulu2 berangan nak bg nama anak dengan nama2 jepun... pengaruh cerita jepun sangat kuat satu ketika dulu.

nak letak nama anak ryoko hirosue ataupun momoko....sebab ryoko sangat comel. tp kalau nama momoko nnt dia kena ejek momok..hehehhe

FZahirah said...

comeynyaaaa hayyan tdoq!!! hehehe

cu734ngel said...

babe...dont be sad or feel guilty...just be prepared utk yang 2nd nanti...i soooo feel you..

maklumla anak first kan?but at least dia dpt la jugak colostrum yang diperlukan insyALLAH...my first angel dulu pon cmtu jugak la experience nya...lagi seksa, sbb time tuh still student and nak kena berenggang gi kelas segala...nak beli breast pump yang mahal2 pon tak mampu..ehehehe so last2 dia minum formula milk je...sempat la bf dia smpai abes pantang...

but lesson learnt, second angel i dgn jayanya bf dia smpai cukup 2 yrs...pastu banyak buat research segala ttg bf...;) ayways, for ur sakit belakang, i have something thats very2 mujarab and if u wanna know more, sila la pm i kat fb..:) adlina naim kie?;)


anyways, kira u tabah la sbb dgn sakit buasir lagi nak duduk bf hayyan is very2 challenging...:) nnt 2nd baby u beli nursing pillow tau...;) its very useful sbb ley sapot tangan...takla cramp n lenguh...;)

and semoga hayyan cepat sembuh...amin....sgt kiyut okie ur lil hero ni...:D

cu734ngel said...

laa...salah post comment...sorry2..ehehehe

dilla kamal said...

nama jepun mmg kiut, tp nak boh kena tgk dulu kulit dan rupa paras makpak haha.kalau menghelit nnti org mengata hihihi.angah dgn hasrul takpa la ;)

NahiZ (chynk) said...

...cute name fit with baby..
waaahh berkatam2 ek hayyan..geramnnyee!!
Penah gak tanye hubby kot2 die nak letak japs name..tp die kate letak name ade meaning laa, siap suh tgk ejaan jawi..sebab nama membentuk karakter jugak...huhu

 

Blog Template by YummyLolly.com