8/24/11

jalan-jalan cari makan #2 - Mee Kari Kak Yah (ipoh)


Ni kalau sapa orang Ipoh sure tau punya. Mee Kari ni memang famous, kat jelapang. Bertentangan dengan Makmal Kesihatan Awam dekat roundabout teko ka buyung ntah.  First time dart gi dengan staf2 JKN, diorang bawak, tapi dengar kata mee kari ni bukak pagi saja. Waktu lain Wallahualam. masa 1st time sampai tu terkejut jugak, hari weekdays pukul 9 lebih semua seat penuh! Wow. Pelik jugak kan, orang Kedah tak makan mee kari pagi-pagi as breakfast! 1st day tu dart tak berani makan mee kari, dart oder kuetiau kungfu. Sedap! Member dart order kueitau sup, ada order wantan. Tapi bila Dart try mee kari dia, fuh boleh tahan sedap. Bila kali kedua, 1st time bawak hubby pulak, bayangkan kami terlambat sikit ja semua makanan habis kecuali bihun goreng! Kat rumah pun aku boleh buat huh. Kali ke-3 tak putus asa, pagi-pagi lagi dah bangun kejar ke sana. Dart cuba pulak wantan ayam. Wantan ayam dia purrrrrrrrrrfect! Makanan ni takdak kat Aloq setaq. Mungkin ni adaptasi dari Chinese kat ipoh, kat ipoh kan banyak chinese. Lagi satu mee kicap dia ok la, mee kicap ni pun dart 1st time dengar bila stay kat ipoh ha ha interesting! 

Kat kedai tu jugak famous set roti telur dia. Suka, tapi takleh lawan oldtown nya la hihi. Marjerin dia cam pelik ja rasa. Tak sesuai sangat untuk spreading. Muak sikit.

2 comments:

Peeja said...

Ipoh mmg famos mee kari. Dh try mee kat fudkort dlm Greentown Mall x?? TERBAIKKKKKKKKKKKK....kedai dia kalu masuk fudkort mula-mula sekali =))

iJa adaMaYra said...

sy org ipoh pun x prnh sampai lg kedai kak yah ni. Hehehe
Sedapp ek, nak try jugak la nnti. TQ 4 de info dart :)

 

Blog Template by YummyLolly.com