8/10/11

kisah demam ruam

Jangan panik sekiranya baby anda yang tak sampai setahun demam panas gila pastu lepas baik naik macam campak kecil. Minggu lepas Dart punyala sedih dan risau sebab hayyan demam start dari Hari Sabtu, bila dah masuk keja Isnin tak lega-lega. Temperature sampai 38.7 fuh fuh fuh siap boleh masak telur atas kepala he he. Tak pernah lagi hayyan demam sepanas tu. 

Tapi atas nasihat my parents, dan senior2 yang ada anak, bila anak demam panas, never ever tak mandikan dia, jangan selimutkan dia, kalau boleh bagi heat transfer tu banyak skit. Pakaikan baju yang tak tebal, baju lobang lobang tu pun lagi bagus. Memangla kesiankan dia tapi baby ni bahaya kalau demam panas silap-silap boleh tarik/sawan. Masa panas badan dia, kita jelum(bahasa orang kedah) kepala baby dengan air selalu. Basahkan towel dan letak atas kepala dia/pakai aja cool fever. Tapi pengasuh dart cakap jangan jelum waktu tengah hari panas tah sebab apa tak ingat ha ha. Then kerap bagi paracetamol 4 kali sehari.

Masa Hayyan demam tu pulak kebetulan my husband kena balik Subang sebab hari tu hari 1st dia masuk keja baru. Dart tau hubby pun dalam dilema nak lepaskan Dart jaga hayyan sorang. Hari isnin pagi pukul 5 am dart akan drive hantar hubby ke station keretapi. Masa tu, sedih dan risau sangat. Ya lah, kita bila dah kawin, bila hubby takdak ja semangat tu terus hilang. Berderai air mataku nak hantar hubby. Tapi nak buat macam mana. Kebetulan masa tu jugaklah hp dart rosak terus, takda no kontak sapa pun nak bagitau bos amik Emergency Leave. Itu yang jadi kes pinjam telefon kawan. 

Kesian Hayyan, nasib baik dart cuti dan jaga dia sepenuh masa. Flat aja dia. Haritu jugak dart kena bawak hayyan g klinik sorang, 1st time EVER! Kalau ada apa-apa dart selalu refer peds dekat Tambun. Taknak pegi klinik biasa kang dia bagi ubat pelik-pelik yang not suitable for baby. Dah penah terkena sekali! Dart keraskan hati, letak hayyan dalam car seat, dan vroooooooooooooom ke klinik. Hayyan memang good boy sebab dia memang suka bila letak atas car seat. thank god. Bila sampai klinik, Dr. cakap mungin demam ruam, bila demam habis akan keluar bintik-bintik kecil macam kena gigit nyamuk penuh badan. Dr. kasi cool fever ja! kena rm25 haha. Ya la, sebab penuh paracetamol dah kat rumah, nak ubat apa lgi kan? lagipun, he still a baby. Tak digalakkan bagi ubat yang melampau2 sangat.

Bila demam dah baik, maka naiklah ruam. Kena ke klinik lagi sekali. Masa tu dart dah tak takut nak bawak hayan. Kami berdua pun pecutlah ke klinik untuk amik ubat ruam/campak. Nama scientific dia ROSEOLA INFANTUM.



 Macam ni la gayanya.

Signs and Symptoms

A child with roseola typically develops a mild upper respiratory illness, followed by a high fever (often over 103° F or 39.5° C) for up to a week. During this time, the child may appear fussy or irritable and may have a decreased appetite and swollen lymph nodes (glands) in the neck.

The high fever often ends abruptly, and at about the same time a pinkish-red flat or raised rash appears on the trunk and spreads over the body. The rash's spots blanch (turn white) when you touch them, and individual spots may have a lighter "halo" around them. The rash usually spreads to the neck, face, arms, and legs.
The fast-rising fever that comes with roseola triggers febrile seizures (convulsions caused by high fevers) in about 10% to 15% of young children. Signs of a febrile seizure include:
  • unconsciousness
  • 2 to 3 minutes of jerking or twitching in the arms, legs, or face
  • loss of control of the bladder or bowels
Hebat Dr tu. Hayyan walaupun demam tapi kuat minum susu ja cuma kurang dari biasa. Dia nak minum air masak aja. Dart find out bila demam, Dart akan kasi air ECPI yang sebotol harga 7hengget tu kat Hayyan, alhamdulillah cepat baik. Dr pesan bagi baby minum banyak air masa demam. 

Bila Dart bagitau parents ja, terus diorang sampai Ipoh ha ha. Baguihla tok dan tokwan. Takla dart kesunyian hihi. Alhamdulillah he's back to normal now, ruam tu naik 2/3 hari ja pastu surut. Thank god! mummy dart makin kuat. yeahhhh!

2 comments:

haniekunie said...

:)

sharni said...

anak pn br baik dmm campak...musim agak nya...

 

Blog Template by YummyLolly.com